fbpx
Печат
Полезно
Други
Посещения: 2660

По повод на две теми от месец март, свързани с кучета - убийството на куче от други кучета в Борисовата градина (продължение на темата - тук) и станалото популярно, заради извънредното положение разхождане на кучета - "Дневник" обобщава основните задължения на стопаните.

Собствениците на кучета имат конкретни задължения при отглеждането им. Те са записани в Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВМД) и в наредбата за прилагането му.

Когато кучето навърши 6-седмична възраст, собственикът му трябва да го заведе при регистриран ветеринарен лекар. Той ще издаде идентификационен документ (паспорт) и ще постави на кучето инжектируем транспондер (чип). Тогава то ще бъде обезпаразитено и ваксинирано срещу болести по кучетата, различни от бяс. Тя се поставя по-късно, когато кучето навърши 12 седмици, но преди да стане на 6 месеца. Всяка следваща ваксинация срещу бяс се извършва 12 месеца след предходната.

След това ветеринарният лекар въвежда данните в системата за регистрация ВетИС на БАБХ. Тази процедура е в действие от 4 октомври 2016 г. Някои кучета, родени по-рано, все още са със стари ветеринарномедицински паспорти, но след тази дата чипирането им е задължително. Така те влизат в регистъра ВетИС.

Забранява се на собственика на куче да го извежда без повод (каишка), а на агресивните кучета - без намордник, както и разхождането с тях на детски площадки. Изрично се забранява рязането на уши, на опашка или изрязване на гласни струни и отстраняване на нокти и зъби на кучетата. Това е постановено в член 177 на ЗВМД.

Като задължение на собственика на куче законът посочва да взема мерки то да не замърсява обществените места, като почиства мястото след дефекация. Той трябва да взема мерки животното да не създава опасност за хората или за други животни, постановява член 172 от ЗВМД.

Всеки ден кучето трябва да се разхожда поне веднъж, изисква законът. Ако то е вързано на открито, собственикът трябва да му осигури подслон и пространство за свободно движение, пише в чл.173 на закона.

Глобата за разхождане на куче без повод е 100 лева. За Борисовата градина в частта й от Орлов мост до бул. "Яворов" отговаря Ирена Пелова, еколог в район "Средец".

След инцидента на 8 март в къпалнята "Мария Луиза", когато бордър коли се промуши в къпалнята "Мария Луиза" и беше убито от две кане корсо, от Столичния инспекторат тогава заявиха, че причината е в собственика на убитото куче, който не го е разхождал на повод в Борисовата градина.

"Досега не сме налагали глоби на собственици, които разхождат кучето си без повод в Борисовата градина. Това е често явление там, но се стремя да правя забележки и да инструктирам, отколкото да глобявам. Хората разбират и повече не го правят. Досега не съм срещала някой да пусне кучето си в детска площадка. Тогава ще бъда безкомпромисна", заяви Пелова пред "Дневник".

Източник: www.dnevnik.bg