fbpx
Печат
Полезно
Здраве
Посещения: 9420

Още не сте седнали на масата и кучето вече е там. Ако сърцераздирателният поглед няма успех, побутването с лапа или нос често успява да убеди собственика да даде някоя вкуснотия от масата. Но ако и това не подейства, винаги може да се пробва с лаене или дори виене. Нека си признаем - това е доста дразнещо. Но точно тогава е важно да не се предаваме.

Well yet everyone have that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In distinct on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

„Почерпката от време на време само насърчава кучето и влошава нещата", предупреждава д-р Марина Иванова, експерт по домашните животни към „Четири лапи". „Който иска да се храни на спокойствие, трябва да храни животното чак след като той самият е приключил с яденето. Това потвърждава естествената йерархия. Ако кучето се храни заедно със собственика си, може да реши, че се е издигнало в йерархията и да добие още претенции”.

Затова собствениците на кучета не бива да се чувстват виновни - точно обратното. Кучето се нуждае от ясна структура, която да му показва къде е неговото място в глутницата, съответно в семейството. Едва тогава то ще се чувства спокойно и сигурно. Неясната йерархия от своя страна предизвиква стрес и може дори да причини агресия и неподчинение.

Експертите от „Четири лапи” предупреждават и за една често наблюдавана грешка при храненето на кучета от дребни породи, предпоставка за която е външният вид на животното. Много стопани възприемат кучето като беззащитна, безобидна плюшена играчка, обграждат го с внимание и никога не му забраняват нищо. Придаването на човешки образ на кучето и оприличаването му с малко дете, при което е невъзможно то да бъде дисциплинирано и поставено на полагащото му се място в семейната йерархия, е неправилно. Резултатът почти винаги е разглезено животно, често с наднормено тегло, съпътстващи заболявания и развита вторична агресия, породена от чувството му за ревност.

Който не може да устои на кучето си, рискува да му причини и здравословни проблеми. „Много от нещата, които хората ядат, вредят на кучето. Пикантните, мазни, солени или сладки храни могат да имат сериозни последици за домашния любимец,” обяснява д-р Иванова. „Последиците от неправилното хранене могат да бъдат много, например увреждане на стомаха, неправилно функциониране на храносмилателната система или развиване на алергии.”

Едно от основните правила при отглеждането на куче е изграждането на стриктен режим на хранене и разходки, който да се спазва от всички членове на семейството. Също така, трябва да се спазва дневната дажба на кучето, да не се прехранва, защото това води до затлъстяване, заболявания на сърцето, черния дроб, бъбреците, разширяване и превъртане на стомаха и други опасни заболявания.

„Ако искате да направите нещо добро за кучето си, хранете го правилно”, завършва д-р Марина Иванова.