Юли и август са най-горещите месеци от годината, като на места у нас температурите достигат до 40 градуса. Много често сред най-сериозно засегнатите от летните жеги са нашите домашни любимци. Почти винаги това се дължи на недоглеждане или незнание на собствениците, които не си дават сметка колко опасни могат да бъдат летните жеги за питомците им.

Най-често “прегряват” животни, оставени в затворени помещения с лоша вентилация, като автомобили или витрини в зоомагазини, както и кучета, вързани на синджир, които нямат достъп до сянка и вода. Предразположени са също така и онези домашни любимци, които не са приспособени към високите температури – най-вече кучетата от северните породи, като нюфаундленд или хъски. Важно е да се знае, че животните страдат от същите здравословни проблеми като хората. Както и при нас, хората, възрастните животни и животните със сърдечни проблеми са по-чувствителни към жегите и за тях е абсолютно противопоказно да бъдат оставени на слънце по-продължително време.

Well already everyone know that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In special on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Слънчевият или топлинен удар е хипертермия (повишаване на телесната температура) вследствие продължителното излагане на висока температура и/или слънчева светлина. Ако не се вземат бързи мерки, това може да доведе дори до мозъчен оток и смърт на животното.

Признаците за топлинен удар са доста характерни: силно и учестено дишане на животното, зачервяване на езика, венците и конюнктивите, повишена телесна температура, нестабилна походка и повръщане. В случай на “прегряване” навременната и адекватна първа помощ е жизнено важна – преместете животното на сянка или в охладено помещение, дайте му вода за пиене, намокрете го със студена вода или покрийте главата му с мокра кърпа (но не и лед, тъй като голямата разлика в температурите може да доведе до шок за организма). Ако не е в съзнание – незабавно го отведете на ветеринарен лекар. Там то ще бъде сложено на системи и ще му бъде приложена противошокова терапия.

За да избегнете "прегряване", не оставяйте домашния си любимец на слънце дълго време и се погрижете винаги да има достатъчно вода за пиене. Ако се наложи да го оставите в колата – паркирайте на сянка, отворете леко поне един прозорец и не се бавете много. Ако кучето Ви е дворно – уверете се, че има сянка, под която да може да се скрие. Избягвайте разходките в горещите часове на деня, те могат да бъдат опасни и за Вас. Ако сте на море с куче – не го водете на плаж, когато е най-горещо. Разходките по крайбрежието сутрин и привечер обаче биха били не само приятни, но и полезни за животното. Ако се грижите за животно или птица на улицата – не забравяйте да им осигурявате редовно поилка с вода.