Печат
Полезно
Поведение
Посещения: 3320
Кучето е най-добрият приятел на човека, знаем всички. Но то може да бъде и изряден колега в работата, твърди Дойче веле в свой материал. Домашните любимци ограничават стреса и сплотяват колектива. Куче в офиса? Да, стига условията за това да са добри.

Когато не дремят, Паул, Ели, Джети, Ремо, Смоки, Джами и Аби от рекламната агенция на Илка Дорнс, крадат сладкиши от конферентната маса. Когато пристигне някой посетител, го лаят. Илка Дорнс и нейните сътрудници приемат всичко с усмивка. Клиентите - също. 13 сътрудници и седем кучета съставляват цялата фирма. Този, който иска да започне работа във фирмата, не бива да се страхува от кучета и да не е алергичен. Три сетера, един бигъл и две улични-превъзходни влизат в състава на фирмения офис.

Well yet everyone know that generic levitra for sale detected with ease in the Internet. In special on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Илка Дорнс е убедена в преимуществата: "Понякога лаенето дразни. Но човек винаги има и нещо като изпускателен вентил. Да галиш едно куче - това ти дава утеха и намалява стреса", казва тя. Научни изследвания потвърждават нейното становище. Изследователска група от университета в Бъфало, щата Ню Йорк, още през 2001 година установява, че присъствието на домашни животни в стресови ситуации намалява кръвното налягане. Учените предписват като лекарство срещу стрес на борсовите агенти - куче или котка. Когато бизнесмените са под стрес, кръвното налягане на собствениците на куче се повишава два пъти по-бавно, от това на борсовите агенти без домашен любимец. Преди всичко хората, които поддържат сравнително малко социални контакти, имат полза от общуването с животни.

В офиса - като у дома

Експертът по трудова психология Тим Хагеман не е изненадан от резултатите от изследванията. "Социалното общуване винаги действа положително. Много често кучетата са пълноправни членове на колектива", казва той. Голямо облекчение за много сътрудници в някоя фирма е възможността да доведат на работа и четирикракия си приятел. Същевременно присъствието на домашно животно може да подобри и фирмения климат. "Когато няколко колеги се грижат за едно животно, колективът се сплотява", казва Тим Хагеман.

Фактът, че теорията може да функционира и на практика, доказва Бианка Герхарц. Тя работи в семейна фирма, производител на медицинска техника. Фирмата е осигурила истински "рай" и за четириногите "сътрудници". Осем бели овчарски кучета живеят в ограден двор с малка градинска къщичка. През зимата "сътрудниците" на фирмата получават бонус - малка отоплителна печка. Когато някое куче се разболее, бива приютено в офиса. "Това се отразява положително на целия колектив. През седмицата колегите ходят заедно на разходка с кучетата, а през уикенда излизат със собствените си домашни любимци", казва Бианка Герхарц.

Добре дошли в Google!

Подобен положителен ефект върху колектива би бил мислим и при наличието на котки или зайци в офиса. Сдружението за защита на животните обаче твърди, че кучето е единственото домашно животно, което се чувства добре в офиса. Котките обитават най-вече собствения си периметър, а малките животни реагират чувствително на стрес. Освен това никое друго домашно животно освен кучето не обича да пътува с кола.

Ако условията в офиса позволяват, нищо вече не може да се изпречи на пътя на "колегата"-териер, или булдог. С изключение на собственика. Без неговите команди нищо не става. Остава и шефът да е съгласен на съжителство с куче. Засега в Германия присъствието на кучета в офисите се възприема от по-младите и творчески ориентирани колективи. Трудно е да убедиш един шеф, че кучетата понижават кръвното налягане при стрес, когато той няма нищо общо с домашните животни. Голямото изключение е Google. Навсякъде по света концернът има т.нар.dog policy. Тук кучетата са добре дошли във всеки отдел.