Няколко дни след новогодишния празник в Спасителният център за диви животни на "Зелени Балкани" постъпва сигнал за седем врани с трагична съдба. Празничната новогодишна нощ била фатална за много птици в Плевен, а оцелелите няколко екземпляра са с потрошени крила и телца, обявиха от екоорганизацията.

Well along everyone have that generic levitra for sale detected with ease in the Internet. In particular on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Причина за това са новогодишните фойерверки и пиратки, които стресирали птиците до степен да излитат хаотично от местата си за нощувка и да се блъскат с ужас една в друга и в жиците от електропреносната мрежа. Падайки на пътното платно потрошените птици станали лесна жертва на студа и превозните средства.

Късно през нощта на първи януари двама плевенчани преброили над 40 окървавени трупа на птици в района на моста, който води към ж.к. "Сторгозия". Гражданите успели да спасят само седем от тях, които все още не били премръзнали или размазани.

„Онемях от ужас! И друг път сме виждали там умрели врани, но този път беше нещо страшно. Някои бяха горе-долу добре и се опитваха да избягат, а други лежаха безпомощно и изпадаха в ужас, когато се опитвахме да ги вземем. Няма да забравя последната птица, която спасихме. Кръстихме я Сакатко. Чудехме се дали има още или да тръгваме, за да окажем по-бързо първа помощ на оцелелите. Решихме да проверим за последно и тогава Румен го видя! Горкият беше залепнал за леда, лежейки по гръб, а лявото му крилото беше почти откъснато. Представих си какъв кошмар изживява тази птица! Останалите врани бяха вече мъртви и заскрежени”, разказва Велизара, която и до ден днешен се грижи за спасените врани, докато търси начин да ги транспортира до спасителния център на "Зелени Балкани".

Най-тъжното в тази история е, че птиците са станали жертва на нашето веселие, невнимание или пренебрежение. Вероятно никой не е желал смъртта им по време празничната нощ, но и никой не е помислил за последиците от огромния шум, който създаваме, когато се веселим. С други думи, хората рядко се замислят, че начините ни за забавление често са много стресиращ за всички диви, а и за повечето питомни животни. У повечето кучета например шумът от пиратки предизвиква панически ужас. Поради тази причина най-много случаи на изчезнали домашни кучета всяка година биват регистрирани на 31-ви декември.

Птиците са изключително координирани и внимателни. Хиляди пернати могат да летят в едно ято без дори да се докосват. Могат да кацат и излитат заедно без изобщо да се наранят. Могат да прелетят хиляди километри без нужда от светофари, пътни знаци или предварителни регламенти. Да се сблъскат една в друга със скорост и сила, която да ги потроши, означава, че профучаващите покрай тях фойерверки са били истински кошмар.

Като цяло животните са много по-чувствителни към шума от нас. Много от тях могат да улавят и звукови вълни извън чуваемия за хората спектър. Това, което за нас е весел купон с музика на открито и малко пиратки, за тях може да бъде непоносимо. Случаят с враните в Плевен е поредният пример, че пренебрегвайки останалите живи организми, с които споделяме околната среда, ние често се държим като слон в стъкларски магазин, пишат още от организацията.

Някой сигурно ще каже, че враните са напаст за градовете. Но биолозите и по-наблюдателните хора могат да споделят и своята истина – врановите птици започват да се нанасят масово в населените места просто защото почти всички големи дървета в равнините вече са изсечени и те няма къде да гнездят и нощуват. Много често единствените масивни и достатъчно високи дървета в радиус от десетки километри са единствено тези в градските паркове. Поради същата причина и щъркелите от десетилетия са принудени да гнездят по електрически стълбове и комини, а видове като царския орел просто са започнали да изчезват.

Сега, когато сме принудили дивите животни да живеят редом с нас, можем да се опитаме да ги погледнем с повече разбиране. Това, което е необходимо, за да живеем в хармония, е просто да сме по-наблюдателни и внимателни. Може би в следващата новогодишна вечер, когато искаме да се веселим, ще съобразим да не хвърляме пиратки в градските градини и да не изстрелваме фойерверки близо до дървета. Всъщност можем да направим и много други малки жестове към дивата природа и околната среда в населените места. Това би било не израз на благородство и алтруизъм, а израз на уважение към живота като цяло и в частност уважение към самите нас.

Източник: novini.bg

Pin It