Печат
Полезно
Поведение
Посещения: 3875

Какво значение придава кучето на нашите думи? Разбира ли ни наистина или само си дава вид, че е така?


Вероятно и на вас ви се е случвало да имате усещането, че когато говорите и кучето ви слуша внимателно, разбира думите ви. Върти глава наляво-надясно, премигва сякаш в знак на съгласие, прави някаква гримаса и въобще дава вид, сякаш е наясно какво точно му казвате. Но изслушването на нашата тирада рядко е последвано от някаква очаквана реакция в поведението му. Ако сме му заръчвали нещо, а то естествено не реагира, готови сме даже да го сгълчим: нали ни разбра за какво става дума, защо не прави каквото трябва!
Действителността е такава: не е вярно твърдението, че кучето е способно да различава думите на стопаните си. Грешката е тяхна - те бъркат неговото внимание и усилие да схване това, което му казваме, с истинското същинско разбиране.
Кучетата са способни да се научат да разпознават някои думи, онези които често им биват повтаряни. Това обаче се осъществява благодарение на три различни стимула: звука на думата, тона на гласа ни и жестовете, които придружават командата.


С настойчивост - успехът е постижим
Заучаването на нови думи от страна на кучето съвсем не е занятие безперспективно. За него важи поговорката "Като грешим се учим". Това трябва да бъде стимулирано: като се вземе предвид, че кучето напредва "пипнешком", надявайки се, че реагира правилно на едно още неизвестно словесно искане на стопанина си, извънредно важно е да му дадем да разбере, обикновено чрез някаква награда, че реакцията му е била правилна.
Не бива да му се караме, ако веднага не е разбрало, какво очакваме от него: бъдете уверени, че то прави всичко възможно, за да успее да ни угоди и наказанието не би постигнали нищо друго, освен да го изнерви и да го направи по-малко разположено да ни слуша.

Независимо дали ни разбира или не, кучето е отличен наблюдател: постоянно ни гледа, търсейки за схване смисъла на всяко наше действие

Кучето съобщава за настроението си посредством гласови звуци. Хармоничните звуци показват, че то е отпочинало и спокойно, готово за изпълнение на заповеди и за игра. Острите повтарящи се звуци показват изнервеност и стрес, дрезгавите ниски звуци показват, че животното заплашително ни предупреждава.

Асоциации
Кучетата учат благодарение на мислени асоциации. Ето защо, една обикновена дума, особено в първата фаза на обучението не съобщава много на животното. Кучето ни гледа, слуша обаче изчаква по-нататъшния стимул. Следователно, в по-голяма част от случаите трябва да има награда. Видът й постепенно ще се ограничава, докато накрая, след като е наясно какво да прави и го прави - тя става епизодична.

Благоразумие и съгласие
С времето, при непрестанно и търпеливо обучение, но и с една все по-рафинирана схватливост от страна на кучето, вече пораснало, то ще е в състояние да разбира безпроблемно значението на серия от думи, произнасяни от неговия стопанин, при това - без прибавени жестове или награди. Едно вещо куче ще изпълнява определено действие дори без да трябва да изслушва словесната команда, а просто наблюдавайки държанието на стопанина си.

 

Well already everyone see that generic levitra for sale detected with ease in the Internet. In special on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.