fbpx
Печат
Новини
Страната
Посещения: 2273

15 165 лв. за справяне с проблема с бездомните кучета са дали в община Самоков, обработени са едва 60 животни. Не е ясен броят на тези, които бродят по улиците. Това обяви кметът на общината Владимир Георгиев на заседание на Общинския съвет. Общината има приета Програма за овладяване на бездомните кучета и ограничаване на броя им чрез дейности по кастрация и обезпаразитяване и връщане по места. Стана ясно, че тази дейност е поверена на фирмата на д-р Маханджисйки.

Бюджетът от 15 165 лв. е разходван за възнаграждения на хората, които залавят животните, закупени са били и клетки за фирмата, извършваща кастрация и чипиране. „Никой не иска да се занимава с това, идваха хора от други места с бусове- клиника да ни помагат.“, коментира кметът. Все още се чака за решение на въпроса с приюта, който ще бъде в село Продановци. Общината чака да й бъде прехвърлен имотът, на който има и изградена сграда. Преписката е депозирана до Министерски съвет и областния управител. Има даде съгласие за прехвърлянето, но се чака решение на МС.

Припомняме, че в края на миналата година гръмна страшен скандал, след като се оказа, че общината стоварва клетки със заловени кучена на депото. То се ползвало като чакалня преди животните да бъдат закарани към ветеринар. Природозащитници обаче биха тревога, че четириногите изнемогват в клетките, без вода и храна. От общината се оправдаха, че са затрупани с жалби заради бездомните кучата, а не могат да намерят хора, които да се заемат със залавянето им. Депото пък било единственият общински терен, където можели да ползват за целта. „Заловените кучета трябва да се закарат на ветеринар. Той обаче не би могъл да обработи повече от едно или максимум две кучета на ден. Затова се наложи да намерим терен, където да пренощуват или да престоят. Престоят може да е за час или денонощие. Нашите служители са със жилетки, умишлено работата по залавяне започна от централната градска част. Кучетата се карат на депото, защото това е единственият общински терен, подходящ за изчакване преди четириногите да се приемат от ветеринар. Там има денонощна охрана, служителите могат да окажат грижа на животните. Кучетата са спокойни, те просто чакат за клиниката.”, обясни секретарят на общината Ангелина Вангелова. 

Източник: www.4vlast-bg.com