След поредните случаи на пострадал от свободно скитащи кучета човек и разхвърляни отровни примамки в Хасково, от „Четири лапи“ припомнят, че още в началото на 2016 г. е предложена комплексна помощ на кмета на града за овладяване на популацията от изоставени и безстопанствени кучета, но тя е била отказана.

„През януари миналата година бяхме помолени от наши съмишленици да се погрижим спешно за дворните кучета на починал възрастен човек от Хасково и изпозвахме повода да представим дейността си пред кмета г-н Беливанов и да набележим конкретни мерки, по които дългосрочно да работим съвместно,“ разказва д-р Марина Иванова, директор на „Четири лапи“ за България. „Като първи стъпки трябваше да организираме преброяване на безстопанствените кучета в общината и да организираме кастрационна кампания. Помощта ни щеше да бъде напълно безвъзмездна, общината трябваше да осигури единствено настаняване и изхранване на екипа ни, както и терен за позициониране на мобилната ни клиника. Така и не получихме официален отговор на нашето предложение, а от свои източници научихме, че кметът предпочитал да плаща за кастрациите в Димитровград.“

„Четири лапи“ е единствената неправителствена организация за защита на животните, която разполага със своя мобилна ветеринарна амбулатория и организира кампании за кастрация на бездомни и дворни животни в цялата страна, като по този начин допринася за намаляване на броя на животните на улицата. От 2008 г. досега екипи на организацията са работили в близо 40 общини в цялата страна и са обработили над 24 500 животни. От друга страна, Хасково е една от общините, които за близо 10 години след влизане в сила на Закона за защита на животните не е предприела никакви адекватни мерки за овладяване на изоставянето на домашните кучета и за блокиране на възпроизводството им на улицата. По време на управлението на предишния кмет градът се прочу с десетките трупове на кучета, открити от австрийски природозащитници в контейнери в зоопарка. В медиите периодично се изнасяше информация, че поради липсата на приют в града, бездомните кучета се разселват в покрайнините и в близките села.

Според д-р Иванова правилните стъпки за овладяване на популацията от безстопанствени животни са изключително прости, но рядко се прилагат: „Най-важно е трайно да бъде блокиран източникът на проблема – безконтролното развъждане и изоставяне на домашни кучета. Паралелно с това трябва да бъде овладяно възпроизводството на животните на улицата чрез масовата им кастрация.“

Мерките са препоръчани отдавна от Световната здравна организация и Световната организация за здравеопазване на животните, залегнали са в Закона за защита на животните, но така и не се прилагат от голяма част от общините. Вина за това до голяма степен носи и Българска агенция по безопасност на храните, която на практика е абдикирала от задълженията си на контролен орган. От „Четири лапи“ са категорични, че макар да не е ясно кой печели от неадекватната политика на общинската администрация в Хасково относно безстопанствените кучета и вероятно става въпрос и за определени финансови интереси, съвсем очевидно е кой губи – жителите на Хасково и животните.