Печат
Новини
Страната
Посещения: 8576

1777 дворни кучета описаха в селата на община Търговище при акция за намаляване на бездомните животни. Едва 472 от тях имат паспорти, а чипираните са само 38. Преброяването продължава. Според кметовете, много от жителите на селата пускат кучетата си на улицата, за да не плащат такса от 5 лв. и да не слагат микрочип на дворния пазач.

Според Закона за ветеринарномедицинската дейност чипът е задължителен. При липса на такъв, стопанинът на кучето ще бъде санкциониран с глоба от 200 лв. Кметовете изразиха масово недоволство, че се сблъскват със съпротива от страна на населението да се изпълняват законовите норми. Поискаха съдействие от Общината и полицията, за да ограничат пускането на кучетата на улицата. Проблем са т.нар. "вилни зони", от които всяка есен се пускат стотици, вече ненужни на стопаните им, кучета и те влизат в града.

Други проблемни обекти са тези в промишлените зони и животновъдните обекти, където има десетки кучета, които създават поколения и увеличават популацията на уличните.

Източник: Българско национално радио