Печат
Новини
Страната
Посещения: 2792

До края на месец май 2014 г. на територията на Тракийския университет, в района на клиниките на Ветеринарномедицинския факултет, ще бъде изграден приют за бездомни кучета и котки , съобщи за медията ни зам.-ректорът проф. Иван Въшин.

"Идеята е на холандския предприемач г-н Хумберт, който има фирма в Стара Загора, адмирирана от кмета на общината Живко Тодоров. Университетът участва с терена, върху който ще се извърши строителството, както и доброволното обгрижване и осигуряване на специализирана лекарска намеса от преподаватели и студенти на пациентите. Г-н Хумберт ще финансира изграждането на сградата, поддържането й, издръжката на животните и обслужващия персонал", уточни проф.Въшин.

Приютът ще бъде лицензиран по надлежния ред и ще извършва дейността си в съответствие с мерките на закона и Наредбите на Община Стара Загора. Създадена е и съдебно е регистрирана Българо-холандска фондация с основен предмет на дейност Приют за бездомни кучета и котки. Учреден е Управителен съвет с президент г-н Хумберт и членове проф. Иван Въшин и д-р Радослав Михайлов, директор на Зоопарка, като представител на Община Стара Загора. В момента се разглеждат типови проекти от Австрия и Холандия, за да се избере най-добрият вариант. Въз основа на него ще се уточни капацитетът на питомците, които ще бъдат приютявани, обработвани и обгрижвани.