fbpx
Печат
Новини
София
Посещения: 2281

Осиновявания на кучетаот столичните приюти, за да бъдат оправдани излизанията на гражданите навън в условията на извънредното положение. Подобен феномен наблюдават от общинското предприятие "Екоравновесие", сподели за Радио София директорът Веселин Асенов.

Въпреки че кандидат-осиновителите подлежат на събеседване, което да докаже, че те подхождат с правилните мотиви към подобно действие, през последните два месеца има и опити да се вземат животнисамо, за да бъдат използвани за разходка извън дома. „Неведнъж сме връщали заявители за осиновяване, защото не искаме след края на извънредното положение съответното животноотново да се окаже при нас“, обясни пред Радио София директорът на общинското предприятие "Екоравновесие" Веселин Асенов. Той обясни реда за осиновяване. Това може да стане от понеделник до петък от 10 до 13 ч., като предварително се насрочва среща. Веселин Асенов припомни, че след разходка, лапите на домашния любимец трябва добре да се измиват. През март осиновените животни са 65, а от началото на април досега са 88.

Директорът на  "Екоравновесие" допълни и, че доброволно изоставените в общинските приюти са повече в сравнение с предходните месеци, но не може да се говори за ясно изразена разлика в поведението на хората, заради извънредното положение. 1800 кучета има към този момент в  приютите и ветеринарната клиника в район "Връбница". Засега са преустановени кампаниите по осиновявания, които се провеждат обичайно в големите столични паркове, но те отново ще бъдат възстановени при падане на ограниченията.

Веселин Асенов отбеляза, че основната дейност, а именно овладяването на популацията на бездомни кучета също не е спирала, макар и с намален състав на служителите. За двата месеца – март и април, заловените животни са почти 400.

Източник: www.bnr.bg