fbpx
Печат
Новини
София
Посещения: 5149

Столичната община ще вкара всички улични кучета и домашни любимци в общ електронен регистър. Системата вече се разработва и трябва да е готова до септември. Идеята е освен чиновниците да има опция и всеки стопанин да може сам да вкарва данните за животното си. После кметството ще проверява коректността им през ветеринарните лекари, за да няма злоупотреби, научи „24 часа".

В регистъра ще се съдържа информация за кастрация, поставяне на чип, кой е направил манипулациите, данни за паспорта и платена такса на кучето, обясни шефката на общинската дирекция по околна среда Нина Макарова.

Well already everyone see that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In exclusive on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Системата ще облекчи условията за регистрация на домашни кучета. В общината се надяват, че чрез нея ще ограничат изхвърлянето на любимци. Така например, ако изоставено куче бъде прибрано от екип на „Екоравновесие", чрез проверка в системата на уникалния номер на чипа, ще се стига до собственика му.

Освен двата нови приюта в Кремиковци, които ще се строят на етапи, общината планира да отвори и собствен осиновителски център в района. За него вече е избрана сграда, която трябва само да се ремонтира и преустрои. Имотът е с голям двор, в който всеки, желаещ да си вземе домашен любимец, ще може да го разхожда няколко дни и да прецени дали съответното куче е подходящо за него. В 3-етажната сграда освен приют ще има кастрационен център и лаборатория. „Искаме да създадем добри условия, където всеки да може да разгледа животните и да си избере кое куче да осинови. Мястото ще е приветливо и добре поддържано. Надяваме се с центъра да стимулираме повече софиянци да си осиновят куче", обясни Макарова.

В момента пък тече процедура по закупуване на 8000 чипа. Те ще бъдат поставяни както на улични, така и на домашни кучета. Това е втората покупка на устройства от общината, след като в края на миналата година кметството плати 5000 чипа. От началото на годината чипирането на домашните любимци е задължително, а общината поставя устройства на всяко обработено от „Екоравновесие" улично куче.