Кампания "Срещу насилието - жестокостта към животните е престъпление" започва от днес в София и страната, съобщиха от Гражданската група "Град за отговорни хора". Целта на кампанията е да се инкриминират особената жестокост и боевете с животни в Наказателния кодекс на България. Доброволци ще събират подписи на десет средищни места в София. Централното място ще е пл. "Славейков", където ще бъдат представителите на организаторите, които ще коментират и ще дават информация на гражданите.

 

Well afore everyone know that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In special on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Нов интернет уебсайт, който ще помага да бъдем по-отговорни собственици при избора на домашен любимец 

Сайтът http://exoticus.org е нов интернет портал, който ще събира под един покрив ветеринарни лекари, биолози, учени и любители, пленени от интереса си към особени видове домашни любимци: – екзотичните животни. 

Все повече хора у нас предпочитат екзотики за свои домашни любимци, а често не знаят как да се погрижат за тях. Така се стига до неприятни ситуации, които изобилстваха в медиите през 2008 година: пълни реки с червенобузи костенурки, изоставени от собственици, които са на път да причинят екологична катастрофа, риби-пираня в речни басейни. Да не споменаваме за случая, в който български младеж изхранваше домашните си отровни змии с котета и кучета, „задомени” от наивни стопани. 

Екзотичните видове всъщност са непознати, донякъде жертва на модата, но техните собственици нямат никаква или много оскъдна информация за тяхното правилно отглеждане. Смъртността и заболеваемостта сред тях, държани в домашни условия, е особено висока и много често причинена от незнание. 

По данни от социологически проучвания, проведени през 2006 и 2008 година по поръчка на сдружение „На Ти с Природата” навиците на стопанисване на домашни любимци у нас се променят. И двете изследвания показват нарастващ интерес сред любителите на животни към гледане вкъщи на все по-екзотични видове. За 2 години с близо 10% нараства стопанисването на екзотични видове, измежду собствениците на домашни любимци. В домовете ни все по-често се срещат, отпреди години, папагали, терариумни животни: змии, паяци. Тази тенденция съвпада с наблюденията, които се извършват в цяла Европа и заключенията са, че все повече хора ще предпочитат именно тези животни за домашни любимци, в бъдеще. 

Информацията на сайта има за цел да складира всичко най-интересно от живота на свобода и живота в домашни условия на чинчилата, червенобузата костенурка, неразделката, гекона, царевичната змия, различни папагали, та дори и маймунки. Сайтът публикува мнения на професионалисти – ветеринарни лекари и биолози, изследователи на животните във връзка със здравето и социалното поведение на екзотичните видове. Любители ще споделят опита си от гледане на екзотичните в домашни условия в колонката на любителя. Сайтът съдържа библиотека, която ще бъде в перманентно обогатяване като разчита на статии и от потребителите. 

Целта на сайта е чрез обмяната на опит и споделяне на идеи, настоящите собственици и любители на тези животни да правят своя информиран и добре обоснован избор преди да решат да се сдобият с екзотично животинче за домашен любимец. 

Сайтът http://exoticus.org е създаден от сдружение „На ти с природата” с подкрепата на RSPCA (Английското кралско дружество за защита на животните от жестокост) в рамките на проект „Бъди наясно!”

Well afore everyone know of that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In special on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Собствениците и обитателите на етажна собственост са длъжни да не извършват дейности, които създават по-голямо от обичайното безпокойство за другите собственици и обитатели, без съгласието на Общото събрание. 

Това решиха депутатите при гласуването днес на второ четене на текстове от Закона за управление на етажната собственост, съобщи БТА. 

За домашните любимци беше записано, че е задължително да се спазват съответните нормативни актове при отглеждането на животни и да не се създава безпокойство на непосредствените съседи. Не беше прието предложението да не могат да се отглеждат животни без съгласието на непосредствените съседи, с изключение на такива, които се отглеждат в клетки или аквариуми. Собствениците и обитателите, които отглеждат животни, подлежащи на извеждане, ще заплащат консумативни разходи за всяко животно в размер като за един обитател. 

Собствениците и обитателите на етажна собственост са длъжни да спазват добрите нрави, както и да плащат разходите за основния, текущия или неотложния ремонт, за реконструкцията, преустройството и обновяването на общите части на сградата, съразмерно с притежаваните идеални части от него. 

Управлението на етажната собственост ще става чрез сдружение на собствениците, регистрирано като юридическо лице. За създаването на такова сдружение ще се свиква учредително събрание на всички собственици на етажната собственост, предвижда законът, предаде Фокус. В текста е записано още, че при необходимост от решаване на въпроси, свързани с общи части на две или повече етажни собствености, може да се създаде сдружение на собственици в две или повече етажни собствености. По реда на закона всеки собственик може да поиска свикване на учредително събрание и да предложи проект на споразумение за създаване на сдружението.

Well afore everyone see that generic levitra for sale detected with ease in the Internet. In special on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Настаняването на животинките в помещения, които са тесни и нямат нужните климатични условия, се забранява от наредба на Министерство на земеделието и храните 
 
Всеки българин, който се грижи за домашно животно, е длъжен да го води на ветеринарен лекар, когото то има кихане, кашляне, течения от носа, възпалени очи. Това гласи наредба на Министерство на земеделието и храните, която става задължителна за собствениците на домашни любимци.

При доктор трябва да се ходи и със симптоми като отклонения от нормалното дишане, повръщане, обилна диария, загуба на тегло, опадане на козина, явна болка, необичайна походка, залитания или припадъци.

Животинките трябва да се лекуват също, когато са в депресия или летаргия, тръскат главата си, чешат се по ушите или имат ненормални движение на очите.

Настаняването на домашни любимци в помещения, които са тесни и нямат нужните климатични условия, се забранява. Извън закона е и обучението им чрез методи, които надвишават техни физиологически възможности и им причиняват ненужна болка или насърчават развитието на лоши навици.

Животните не трябва да се използват в улични боеве, а родените в плен трябва да се пускат на свобода.

Наредбата на земеделското министерство задължава собствениците да не водят любимците си на публични места като изложби и състезания, без те да са ваксинирани.

На котките и кучетата трябва да се осигурява достъп до храна през определени интервали, като количеството й трябва да бъде съобразено с техните физиологични нужди. Собствениците на малки кученца, котенца и порове трябва да ги приучват сами да се хранят от 3-седмична възраст.

Няколко дни преди раждането, на женската трябва да се осигури подходящо място за това. То трябва да бъде топло, уютно и лесно за почистване. След раждането стопанинът се задължава да осигурява лесен достъп на майката до малките си.

Well already everyone be aware of that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In specific on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Кучетата и котките могат да почувстват идването на опасността и да предупредят стопаните си. До днес никой не е успял да обясни тази способност на нашите четириноги домашни любимци.
Случаите, когато непонятното поведение на животните е успявало да спаси хората, при които живеят, са безчет. Ето един случай: Младо семейство излиза от вилата си и отива в планината за боровинки. На връщане приседнали с пълните кошнички да си починат под един висок самотен бор. От умората позадрямали. Изведнъж кучето започнало яростно да лае, а наблизо не се виждал жив човек. После песът започнал да дърпа насойчиво стопаните си за ръкавите. Тревогата му се пренесла и върху семейството. Двамата станали и забързали към вилата си. Изведнъж рукнал дъжд като из ведро. Развихрила се буря и след няколко минути пред изумените погледа на мъжа и жената мълния ударила бора, под който били приседнали.
Когато семейството се прибрало, кучето пак не се успокоило - започнало да прави кръгчета пред вратата. Мъжът и жената се спогледали - те никого не очаквали да им дойде на гости. Но не минал и час и дошли някакви роднини.
Що се отнася до конете, известно е, че преди настъпването на бедствие, те просто стават некотролируеми. Кокошките, гъските и патиците с крясъци се разхвърчават и се настаняват върху покривите на близките постройки. Дори кротките и добродушни крави стават агресивни. Котките направо напускат дома.
Ето един невероятен случай с котка. На първия етаж на стар блок живяла възрастна жена с любимата си котка, също доста стара. Денят бил обикновен и съвсем не предвещавал беда. По едно време животното започнало да мяучи възбудено, гледайки стопанката си в очите, и демонстративно да пристъпва към прага на вратата, пренебрегвайки възможността да изскочи през отворения прозорец. Бабата няколко пъти пропъждала животното, но накрая отворила вратата и тръгнала с бавни стъпки подир негo по стълбите. Миг по-късно зад гърба й се раздал страхотен трясък - върху дивана, на който възрастната жена си отдъхвала, се срутил таванът.

Well already everyone see that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In distinctive on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Защитата на животните, измененията в изискванията за управление на етажната собственост, пропуските в работата на съдебната система, са били основните теми в писмата и жалбите на граждани и сдружения до приемната на парламента през миналата година. До Народното събрание са изпратени 2098 сигнали и предложения, отчетоха в неделя от парламента. На 369 от сигналите е отговорено, по 402 е възложено на съответните компетентни институции да бъде извършена проверка, а 787 са предоставени на постоянните парламентарни комисии.

Стотици декларации, подписки, протести са получени по време на обсъждането на Закона за защита на животните с настояване да бъдат ликвидирани евтаназията на животните, а след кастрация бездомните кучета да бъдат връщани по естествените си местообиталища. Много предложения е имало и по проекта за управление на етажната собственост, засягащ отглеждането на домашни любимци и регистрирането на сдружения от собствениците на апартаменти.

В сигналите се наблюдава повишена нетърпимост към пропуски в работата на съдебната система, правоохранителните органи и органите на изпълнителната власт, отбелязват от приемната. Кметове, общински съвети и училищни ръководства пък са протестирали срещу закриването на училища. С наближаването на парламентарните избори през следващата година все повече граждани и неправителствени организации настояват за приемане на нов избирателен кодекс, за актуализиране на избирателните списъци и по-строги санкции за купуването на гласове.

Към парламента са били отправяни и питания във връзка с размера, индексирането и преизчисляването на пенсиите, цените на горивата, електроенергията, топлинната енергия, хранителните стоки, отпускането на социални помощи, достъпа до качествено здравеопазване и лечение, замразените плащанията от европейските фондове и др.

Well along everyone be familiar with that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In special on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

  Кучето Фрида от приюта на дружеството "Германо-българска помощ за защита на животните" в Добрич отлетя за Германия. Чуждестранна летовничка преди година снима четириногата дама, а в навечерието на коледните празници я осинови, съобщи Мария Великова - ръководител на местния филиал на неправителствената организация.
  Друг обитател на приюта също се радва на нов дом в Германия. Болончето Варна е намерено изхвърлено край бензиностанция по пътя за Варна и затова носи името на морския град. Туристка от Германия дойде с дъщеря си в приюта, за да си изберат голямо куче, но слабата, възрастна, нещастна болонка спечели сърцето на майката, разказа Великова. В дружеството наскоро получили снимки на преобразената Варна, а и енергичният лай на кучето по телефона бил сигурен знак, че е щастливо.
  В приюта на дружеството "Германо-българска помощ за защита на животните" в Добрич сега живеят 650 четириноги. По думите на Великова туристи, които почиват през лятото в курортите "Албена", "Свети Константин и Елена" и "Златни пясъци", често навестяват големия дом за четириноги в Добрич. Германските осиновители нарочно търсят не расови, а улични кучета, защото естественият подбор им е изградил по-здрав имунитет и са по-интелигентни, каза ръководителката на дружеството. Неотдавна Великова навестила своите питомци, заминали за Германия, и се уверила в доброто им здраве и в милосърдието на техните стопани на традиционна среща на осиновители на български животни. 


Well afore everyone know that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In special on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

ImageПо повод приетия Закон за защита на животните и влизането му в сила, сайт "Без дом" заедно с г-жа Евдокия Манева и г-жа Антонела Понева, депутати в 40 НС и вносители на законопроекта за закон, ви канят да отпразнуваме заедно щастливото събитие на чаша червено вино. 

Заповядайте на 1-ви февруари, петък, в 18:00 ч. в клуба на ДСБ на ул. Иван Вазов 15 в София.

Вижте на картата

От нас виното, от вас - доброто настроение!

Well already everyone know that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In particular on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

ImageНа свое заседание днес Народното събрание гласува и последните текстове от Закона за защита на животните. С това законът беше окончателно приет на второ четене и ще влезе в сила от 31.01.2008 г.

Текстовете, които предизвикаха най-голям спор, касаеха начините за решаване на проблема с бездомните кучета. Парламентът прие два възможни подхода - кастриране и връщане на места и прибиране на животните в общински приюти, където те да бъдат отглеждани доживотно и предлагани за осиновяване. Макар вторият подход да не предлага ефективно решение на проблема, все пак приетите текстове показват желанието на българските народни представители да възприемат по-хуманни методи за справянето с проблема. Сред другите основни моменти в закона са третирането на организирането на боеве с кучета като особено жестоко отношение към животни и забраната за използване на диви бозайници и примати в циркове и увеселителни програми.

Въпреки че законът е огромна крачка напред в развитието на обществото ни, за нас, любителите на животните, борбата съвсем не е приключила. Отхвърлена беше възможността за промяна на Наказателния кодекс и криминализиране на особено жестокото отношение към животни. Надяваме се тези поправки да влязат в новия Наказателен кодекс.

Остава открит и въпросът за условията, на които трябва да отговарят новите приюти и кастрационни центрове, като за целта трябва да бъде издадена наредба на Министерство на земеделието и продоволствията.

Well already everyone know that generic levitra for sale detected with ease in the Internet. In exclusive on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

ImageСофия, 16.01.2008. Представително проучване на МБМД, извършено по поръчка на Фондация „Четири лапи”, сочи, че подкрепата за метода „Кастрирай и върни” като начин за справяне с проблема бездомни кучета се увеличава

Всяка година по поръчка на „Четири лапи” агенция МБМД прави проучване на обществените нагласи относно различните методи за справяне с нарастващия брой бездомни кучета. Тази година то е извършено в периода 11-18.12.2007 г. сред 2008 пълнолетни граждани на Р България. На въпрос „Кой вариант за решаване на проблема с бездомните кучета подкрепяте и намирате за по-справедлив” 45.4 % посочват кастриране, ваксиниране и връщане на кучетата по местата, където са били заловени, 42.4 % предпочитат затваряне на кучетата в приюти (изолатори) и евтанизирането им, а 12.2 % нямат мнение. Най-висока е подкрепата за кастрацията сред хората на възраст между 18 и 29 години (52.9 %), висшистите (54.8 %), служителите (58.5 %) и жителите на по-малки градове (54%), докато евтаназията е най-популярна сред пенсионерите (49.7%), хората с основно и по-ниско образование (44.2 %) и жителите на селата (49.3 %).

Well along everyone know that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In special on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

ImageПочти всички организации за защита на бездомните животни в България се обединиха около апел срещу предложението на члена на комисията по земеделие към НС Пламен Моллов (НДСВ) бездомните животни да бъдат затваряни във временни приюти извън населените места. Предложението беше направено в пленарна зала при гласуване на второ четене на Закона за защита на животните. Според организациите този начин на решаване на проблема с бездомните животни няма да се различава съществено от досега съществуващият - настаняване в изолатори и умъртвяване след 14-дневен период. По никакъв начин няма да се гарантира здравето и живота на заловените животни, както и това, че няма да има злоупотреби с отпусканите за приютите средства. Най-важното обаче е, че по този начин ще остане да съществува ниша, която лесно ще бъде заета от нови бездомни кучета и проблемът отново няма да бъде решен.

Всички подкрепящи апела организации са на мнение, че единствено кастрацията и връщане по места на здравите и неагресивни животни е начинът за ограничаване на броя на бездомните кучета. За да има ефект е необходимо този подход да бъде прилаган на цялата територия на страната.

Апелът е адресиран до вицепрезидента да Европейския парламент д-р Инго Фридрих, председателя на Комисията по земеделие към ЕП г-н Нийл Париш, както и към председателя на НС г-н Георги Пирински и председателя на комисията по земеделие г-н Васил Калинов.

"Без дом" подкрепя апела и призовава всички читатели да го подпишат на адрес:

www.nobodyspet.eu

Well already everyone be familiar with that generic levitra for sale detected with ease in the Internet. In distinct on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Красива бяла мечка на стойност 60 хиляди долара отстреля собственикът на фирма "Белла България" Венцислав Георгиев. Бизнесменът беше на пусия в Северна Канада. (...) Сега той чака транспортирането на ценната пухкава кожа, която в момента се обработва. Георгиев успя да отстреля и величествен елен с огромни рога, които вече красят дневната в пловдивския му палат.
"През пролетта отивам на лов за анаконди в Боливия. По-екстремно преживяване досега не съм имал", чертае авантюристични планове търсачът на силни усещания. Екзотичното приключение с огромните змии ще му струва 25 хиляди долара.

13 декември, в. "Стандарт"

 

До тази отвратителна до-писка беше публикувана още по-отвратителна снимка. На нея Венцислав Георгиев позира, победоносно прегърнал окървавения труп на животното. За фон му служи без-крайната полярна белота. И тъкмо контрастът е особено отвратителен. 

Не знам дали Георгиев се е увекоечил, покатерен Върху мечката, какпо се беше фотографирал Пенчо КубадинсЬи - стъпил с единия крак Върху току-що застрелян величествен лъв. За сметка на това обаче се разбра, че споменатите 60 000 долара са само цената на лиценза да се ловува вКанада. Колко още е дал бизнесменът, е неизвестно. И не това е най-важното. Същинският скандал е, че след връщането си от „полярното приключение" Венцислав Георгиев е наел РR агенция, която да разпространява „новината" за трофея му!
 

Well already everyone be aware of that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In particular on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Българско дружество за защита и опазване на животните ви кани на концерт на английския певец, музикант и композитор и автор на балади г-н Джонатан Тейлър и женския народен хор “Космически гласове на България” с диригент г-жа Ваня Монева и продуцент г-н Емил Минев.

Концертът ще се проведе на 04.01.2008 г. (петък) от 18,00 ч. в залата на Градската художествена галерия, бул. Гурко 1.

По изричното желание на г-н Тейлър концертът е изцяло с благотворителна цел и се посвещава на каузата на животните /бездомни, изоставени, страдащи и нуждаещи се от човешко състрадание/, на всеотдайните хора, които се грижат без умора за тях, и на столичния кмет г-н Бойко Борисов - радетел за тази кауза и лично заинтересован да се създаде ред в това направление в столицата. Ограничаването популацията на скитащите и бездомни животни до оптималния контролируем минимум по хуманен начин - чрез кастрация, е основна цел и на БДЗОЖ. По този проблем нашата организация работи активно вече повече от 10 години.

Събраните средства ще се ползват за захранване фонд за изграждане по европейски модел на приют за бездомни и скитащи кучета и котки на подходящо място в района на Голяма София.

Най-любезно ви каним присъствие да станете съпричастни към каузата за ограничаване по хуманен, европейски модел на популацията на бездомните животни.

Well already everyone see that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In particular on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

ImageВъв връзка с възобновяването на дейността на изолатора в гр. Русе и на практиката за масово унищожаване на бездомните кучета, дружество "Немско-българска спешна помощ за животните" организира онлайн петиция до кмета на гр. Русе г-н Божидар Йотов /БСП/. Вие също можете да се включите на адрес:

http://www.db-tierhilfe.de/petition/petition2.php

Задължителни за попълване са първите четири графи - име, фамилия, местожителство и и-мейл.

Моля, попълвайте графите на петицията на LATINICA, тъй като немският сайт не разпознава кирилицата.

Well yet everyone have that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In exclusive on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

От началото на годината всеки район в столицата се обслужва от отделен екип ловци на ОП "Екоравновесие", които залавят кучетата, откарват ги в кастрационния център в с. Сеславци и след обработката им ги връщат по места.

Екип 1
шофьор: Върбан Йотов
ловци: Васил Тодоров, Тодор Атанасов
автомобил: Форд „Транзит", светлосин, рег.№ СА 52 79 ВК
райони: Оборище, Подуяне, Кремиковци, Нови Искър, Слатина, Искър, Младост, Панчарево

Екип 2
шофьор: Стефан Тасев
ловци: Николай Евтимов, Марин Цековски
автомобил: УАЗ - 3909, сив, рег.№ С 78 21 ХР
райони: Красна поляна, Овча купел, Красно село, Витоша, Триадица, Възраждане, Лозенец, Студентски

Екип 3
шофьор: Атанас Григоров
ловци: Диан Иванов, Сашо Петров
автомобил: Форд „Транзит", светлосин, рег.№ СА 52 83 ВК
райони: Сердика, Надежда, Връбница, Илинден, Люлин, Банкя, Средец, Изгрев

Екип 4
шофьор: Петър Василев
товарачи: Николай Николов, Михаил Цеков
автомобил: Фиат „ИВЕКО ДЕЙЛИ", рег.№ СА 56 70 ВС
екипът извозва трупове на умрели животни на територията на Столична община

За повече информация: ОП "Екоравновесие", 1202 София бул. "Княгиня Мария Луиза" № 88, ет.З
тел: 931 41 60; факс: 831 01 77
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Well afore everyone be familiar with that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In specific on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

В Шумен и Добрич вече решили въпроса с бездомните животни

24 лв. такса за домашен любимец трябва да плати всеки собственик

Собственици, които си вземат куче или котка вкъщи, а после ги изхвърлят на улицата, ще бъдат глобявани с три минимални работни заплати. Това предвижда новият проектозакон за защита на животните, чието приемане предстои.
В момента минималната работна заплата е 180 лв. Това означава, че изхвърлянето на четриног домашен любимец ще коства на стопанина му 540 лв., в случай че законът заработи. Ако пък откаже да си прибере животното обратно, собственикът му ще трябва да плати още 2 заплати глоба.
Към момента приемането на закона все още се бави по неизвестни причини.
"Трябваше да има заседание на Комисията по земеделие и гори за този закон, но то бе отложено. Този закон обаче трябва да бъде приет, той е тест за европейско мислене", коментира депутатката Ваня Цветкова от НДСВ, която е вносител на законопроекта. В същото време България е единствената европейска държава без закон за защита на животните. За сравнение в Англия той съществува от 1829 г.

Well along everyone know that generic levitra for sale detected with ease in the Internet. In exclusive on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.