fbpx
Печат
Новини
Последни новини
Посещения: 1567

Изучавайки единствения в света отровен примат лори, специалисти от Австралия са открили общи характеристики между отровата му и алергенни протеини, секретирани от котките, пише РИА Новости, позовавайки се на публикация в сп. "Toxins".

В естествена среда бавните по природа лори използват отровата си за борба с потенциални конкуренти сред себеподобните. При животните ухапването им се проявява под формата на незарастващи рани, но при хората се наблюдават симптоми на тежка алергична реакция - болка, затруднено дишане, кръв в урината, анафилактичен шок. Що се отнася до алергията към котки, тя се проявява при човека заради специален протеин, който пухкавите домашни любимци отделят. Според експертите въпросният протеин им е нужен, за да плашат други хищници и да защитават територията си.

Въз основа на резултатите от изследването учените смятат, че в хода на еволюцията приматите лори и котките са започнали да произвеждат едни и същи алергени, за да се предпазват от врагове. Специалистите се надяват, че откритието ще помогне да се разработи противоотрова срещу ухапване от лори. Тези животни стават все по-популярни като домашни любимци, но за да се предпазят, хората изваждат зъбите им.

Източник: www.bta.bg