fbpx
Печат
Новини
Последни новини
Посещения: 3882
„Излизахме с кученцето ми Доги всяка вечер на разходка по улицата. И във вторник пак го поведох на каишка. На няколко метра от къщата ни то спря и започна да облизва нещо, увито в хартия. Взех пакетчето и го отворих. Вътре имаше баничка", разказва натровената със селскостопански препарат каун-тер художничка Люба Джордан от Гоце Делчев. Тя прибрала баничката, за да я даде на кучето , когато се приберат вкъщи.

Well yet everyone be familiar with that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In special on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

„Измих я на чешмата и откъснах коричка отгоре, за да я опитам да не е развалена. Нямаше лош вкус и я дадох на кучето . То яде основно суха храна и исках да му разнообразя менюто", допълва жената. Няколко часа след разходката с домашния любимец той се почувствал зле. Започнала да му излиза пяна от устата. Веднага стопанката и мъжът й - англичанинът Том, тръгнали към ветеринаря д-р Георги Желязков. Още като видял състоянието на кучето , той бил категоричен, че е отровено. За секунди пред погледите на всички Доги починал. „На мен също ми стана зле. Разказах на лекаря, че дадох на кучето намерена на улицата баница и аз също я бях опитала. Спомням си, че той ни качи с мъжа ми в колата си и ме откара в болницата", разказва Люба.

След промивките, които са й направени в Спешния център, е качена в реанимацията. През нощта дежурна в отделението е била директорката на болницата д-р Мария Радойкова. По същото време обаче освен 63-годишната Люба имало и друг неотложен пациент. Д-р Радойкова се обадила на колегата си д-р Милан Първанов, който бил на разположение, бързо да пристигне.

„Жената беше в безсъзнание, с посинели устни и пяна на устата От доклада на колегите видях следното: кучето яло баница и умряло, жената опитала и й прилошало. В първия момент не можах да повярвам на това, стори ми се странно, но започнахме бързо да действаме. Извикахме интернист и невролог, за да изключим други причини за състоянието й", обясни д-р Първанов. Веднага е включена на апаратна вентилация, защото дишането й било спряло. В същото време част от симптомите за отравяне - ниско кръвно и ниска сърдечна дейност, при нея били точно обратните. Кръвното й било 260 на 140, с висока сърдечна честота. Трябвало много бързо да се вземе решение дали наистина става дума за такъв тип отравяне.

„В нашата болница имаме богат опит с интоксикации от селскостопански препарати. Около Люба се носеше миризма, характерна за каунтер", допълва лекарят. Вливани са й около 15 вида медикаменти и около 15 часа по-късно тя започнала самостоятелно дишане. По същото време пристигнали и изпратените в София проби, които потвърдили категорично този вид натравяне. Стойностите на ензима хомнестераза в кръвта били много ниски. Заради това е преливана пряснозам-разена плазма, която съдържа този ензим. Вчера жената беше в добро състояние, адекватна и стабилизирана.

„Ще остане още в болница, защото се опасяваме от решут - повторна поява и възвръщане на симптомите, каквото често се случва. Ще следим и дали няма отровата да даде отражение на някои органи", обясни д-р Първанов. Люба не е здравно осигурена, а клиничната пътека за тази интоксикация е 7 дни болничен престой на стойност 700 лв. Лекарите обаче често оставяли пациентите до 10-ия ден, за да са сигурни, че са напълно излекувани. Не знаят кой ще плати лечението на Люба, но са категорични, че няма да я изпишат набързо въпреки загубите, които болницата търпи.

След като дошла в съзнание, медиците поискали да я включат на хемодиали-за за бързо очистване на кръвта. „Свиках екипа и подготвих всичко за диализата, но тя категорично каза, че не иска да се подложи. Днес пък по обяд ме извика и заяви, че вече е съгласна", казва реаниматорът, шегувайки се, че изпълняват всички желания на пациентите.

„Не исках хемодиализа, защото мислех, че ще ми преливат кръв. Аз съм протестантка, адвентистка и при нас това не се позволява. Сега обаче разбрах, че няма да ми вливат чужда кръв, и затова вече искам, за да ми пречистят кръвта от отровата", каза Люба пред наш репортер. Благодарна е на целия медицински екип на реанимацията, който я е спасил. „Докторе, вярно ли съм била в кома? Нищо не помня", казва пациентката. Вече се чувства добре и се опитва да стане от леглото.

„Много ми е мъчно за кучето . Преди 8 месеца с Том го намерихме в планината и го взехме. Мисля, че беше каракачанска порода. Искам да тръгне дебат по медиите защо лоши хора се опитват да избиват животните по този жесток начин! Можеше и дете, и бездомник да изядат тази закуска", възмущава се Люба. Отчита като голяма грешка, че е взела храна от улицата. Чувства се много виновна за смъртта на домашния си любимец. За себе си разказва, че повече от 20 г. е живяла в Мароко. В Рабат е водила курсове по рисуване за деца. Съпругът й Том, на 46 г., също е художник. Върнали се в Гоце Делчев и преди около 2 г. и се оженили. От първия си брак тя има големи дъщеря и син. Дъщеря й живее със семейството си на втория етаж в наследствената къща на Люба. След като Люба и Том се върнали в Гоце Делчев, тя се опитвала да продава картини, но се оказало, че пари трудно се изкарват. Том пък понякога водел уроци по английски на деца.

„Живееха много бедно, без никакви доходи. Тя е с две висши образования, много интелигентна, етична и вярваща жена", казват съседките й Мария и Катя. Обичала много животните и дори от малкото храна, която имали вкъщи, винаги заделяла за кучето . Никога не се е скарала с комшия, не е повишила тон. Мъжът й Том пък много я слушал. Двамата често ходели да събират дърва и гъби в гората. По съседски жените от улицата често давали на двамата буркани със зимнина и се опитвали да помогнат с каквото могат. В квартала казват, че нямат обяснение кой е подхвърлил отровната баница. Подозират обаче, че е нещо лично, а не средство за масово убиване на бездомни кучета. „Нямаме големи глутници тук, които да са агресивни и да нападат хора. Като във всяко българско населено място и тук има по-мияри, но популацията им не е в застрашителни размери", казват от ул. „Тодор Александров". Полицията е започнала разследване, за да открие кой е подхвърлил отровната закуска. Взети са проби и от починалото куче.

От фондация „Четири лапи " вчера алармираха за зачестили случаи на тровене на животни , което освен всичко друго е и опасно за хората. Настояват за спешни промени в режима на търговия и употреба на отровни вещества. „В момента всеки може да придобие силна отрова срещу гризачи или вредители. Продават се свободно дори на открити пазари", казват от фондацията. Оплакват се, че все още не се обръща нужното внимание от страна на разследващите на насилието върху животни , което е свързано след случая с Люба и с насилието над хора. Получавали сигнали за населени места, в които е практика бездомните животни периодично да се унищожават с отровни примамки.