fbpx
Печат
Новини
Последни новини
Посещения: 6785

Задължителна кастрация да се въведе за домашните кучета от женски пол. Такава драстична промяна в Закона за ветеринарномедицинската дейност предлага земеделският министър Мирослав Найденов, съобщи самият той пред „Преса" вчера. Аргументът му е, че уличните кучета са следствие от неконтролируемото изоставяне на поколенията на домашните любимци.

В сегашния вид на закона кастрирането е пожелателно и за двата пола, като собствениците на оперирани животни са освободени от годишна такса. В София тя е 24 лева, но са я платили едва 1200 души.

Well along everyone have that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In particular on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Според Найденов задължителната кастрация може да се контролира с глоба от 500 лева. За да я избегнат, собствениците ще носят по време на разходката паспорта на кучето, в който ветеринар ще удостоверява с подпис и печат, че то не може да се възпроизвежда. Всички тези предложения ще бъдат обсъдени с асоциации и сдружения. Да няма изключение от правилото за нито една порода, в нито едно населено място, безкомпромисен е министърът. Освободени от процедурата трябва да са само екземплярите в развъдниците за разплод.

Найденов е готов да договаря с ветеринарите да въведат таван на цените за кастрация. От ведомството са склонни да препоръчат на общините и драстично завишаване на таксата от 24 лв. - дори до 1000 лв., за животно, което не е оперирано. „Задължително кучетата трябва да бъдат кастрирани. Който не иска, да плаща солидна годишна такса. Не съм съгласен някой да дава 24 лв., след което да развъжда кучета, да продаде две-три за по 300 лв., а останалите да изхвърля", одобри режисьорът и природозащитник Стилиян Иванов, автор на филмовата поредица „За кучетата и хората". Според него, тъй като проблемът е с размер на епидемия, се налага включването на МВР. Полицаи да обикалят с общинските служители по места - иначе решението ще е частично, препоръча Иванов.