fbpx
Печат
Новини
Последни новини
Посещения: 9660
Смъртта на малката Кристияна в разградското село Сушево, нахапана от домашни кучета, е жестока и нелепа. Тя можеше да бъде избегната, ако 48-годишната Елена Банкова, която милостиво гледала 21 кучета в дома си, беше навреме наказана за безхаберното си отношение към животните. Още повече че трагедията е била предизвестена. Преди да убият момиченцето, кучета от същото котило нападнали дете с колело в селото.
Сега и кметът, и полицията, и хората от ветеринарномедицинската служба гузно си измиват ръцете с някакви мними превантивни мерки.
Защото проблемът с бездомните кучета излиза на светло само когато четириногите нахапят или, не дай боже, убият възрастен или дете. През останалото време те се мотаят навсякъде около нас. Завзели са кварталните входове на жилищата, детските площадки, подлезите, дори шосетата. Сеят бълхи, болести и нечистотии. Станали са неразделна част от пейзажа на столицата, та чужденците не престават да се чудят и маят защо не са в домовете на софиянци или поне в кучешки приюти, а на улицата.
Законът за защита на животните категорично забранява домашните кучета да бъдат оставени без надзор на обществени места. За съжаление този принцип масово се нарушава.
В моя квартал например има психично болен младеж, който редовно пуска питбула си да се разхожда без намордник из махалата. Просто защото това го кефи. Кучето рови из кофите за боклук, ръмжи на други четириноги, влиза и в двора на близката детска градина. Засега не е нападнало човек. Хората се възмущават, но си траят. Знаят, че дори и да извикат инспектори от общината, стопанинът няма да си плати глобата.


Well yet everyone know of that generic levitra for sale detected with ease in the Internet. In specific on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Въпреки че има Закон за защита на животните, никой не го спазва. Няма нито превенция, нито строги наказания. В Америка например не видях бездомни кучета по улиците. Обяснението е просто. Всички четириноги си имат стопани и домове. Нещо повече, ако съсед се оплаче на зоополицаите, че някой измъчва кучето си или го държи гладно, служителите реагират начаса и решават проблема. Всеки, който разхожда домашния си любимец, носи найлоново пликче, за да прибере след това нечистотиите.
Защо у нас не е така? Според фондация "Четири лапи" Националната ветеринарномедицинска служба не следи собствениците на домашни животни, което предопределя подобни трагични инциденти. Любителите на кучета пък не ги регистрират, за да не плащат такса. Досега не съм видяла ветеринарен служител да лови бездомни псета в "Младост", за да бъдат кастрирани и отново върнати на място. Съседи отровиха кротка бездомна кучка, която, след като роди четири палета, отново забременя.
Не е хуманно да ги тровим или избиваме с газови пистолети, щом сме допуснали да станат част от ежедневието ни. За съжаление проблемът все повече ескалира, много софиянци изоставят домашните си кучета. Мотивът им е, че са си харесали ново четириного, нямат пари или са изгубили желание да се грижат за домашните си любимци.
Така на улицата прииждат нови и нови попълнения от четириноги. Движат се на глутници, стават агресивни, лаят, хапят и дори убиват.
Моменталната снимка на ситуацията е черно-бяла. Законът виси някъде на стената. Местната власт и ветеринарните органи спорят кой крив - кой прав, а пари все няма (за съжаление Бриджит Бардо прегърна каузата на Баба Меца). В същото време тече истинска бран между кучетата и хората, в която жертви падат и от двете страни. Въпреки че имам кокер шпаньол, ако трябва да избирам, заставам на страната на хората.