fbpx
Печат
Новини
По света
Посещения: 1722

Китайският мегаполис Ухан отбелязва днес една година от началото на пълната карантина, наложена заради коронавируса, появил се там в края на 2019 г.. Точно преди година посред нощ на 11-те милиона жители на града беше наредено да не напускат домовете си повече от 2 месеца. Тогава организация за защита на животните успява да помогне да оцелеят 10 хиляди котки и кучета, които се оказват сами, заради блокадите.  

Ухан отбелязва годишнина от пълната блокада, продължила 76 дни, която беше наложена заради коронавируса. Преди година на 11 милиона жители на мегаполиса беше наредено да не напускат домовете си. Гари и летища бяха затворени, пътищата бяха блокирани, градският транспорт беше спрян, а магазините бяха затворени в продължение на 76 дни. Карантината беше наложена в момент, в който Китай съобщаваше официално за 17 починали с коронавируса. На годишнината от блокадата Ду Фан, ръководител на Асоциацията за защита на малките животни в Ухан, разказва как преди 12 месеца той и неговата неправителствена организация изведнъж се оказват изправени пред хиляди молби за спасяване на домашни любимци, които имат домове, но собствениците им не са успели да се приберат, заради внезапната блокада, когато животът просто спря. Първоначално те се колебаели заради рисковете от инфекция. Но след дни започват проект, с който спасяват да не умрат от глад над 10 000 домашни любимци от повече 5 000 домакинства, останали сами.

Ду Фан, ръководител на Асоциацията за защита на животни в Ухан: "За да влезем в апартаментите, понякога беше нужна специална карта за входа, или наемахме ключари, които със съгласието на собственика разбиваха входната врата. Животните просто нямаха никаква храна. После следваше чистене. Но когато приключихте цялата си работа и когато кучетата и котките бяха спасени от смърт, се чувствахме удовлетворини от свършеното."

Проектът спира след две седмици, след последвалата още по-строга блокада. Но Ду каза, че много домашни любимци са успели да оцелеят през останалите 2 месеца самички, благодарение на екипа му, който е оставил огромни количества храна и вода, които могат да продължат седмици. Но и призовава собствениците да намерят начин да се върнат в Ухан, което мнозина в крайна сметка направиха. Той се надява, подобен опит кара хората да се грижат повече за своите домашни любимци. „Казвах на приятелите си, че каквото и да ни се случи, не бива да оставяме домашните си любимци сами вкъщи твърде дълго, независимо дали става въпрос за котка или куче, каза Дю.   От организацията отчитат още, че след пандемията, отношението към бездомните кучета и котки се е подобрило и много хора вче ги хранят. В много части на Китай е традицията да се яде месо от диви животни, но след пандемията търговията с диви животни е забранена.

Източник: www.tvevropa.com