fbpx
Печат
Новини
По света
Посещения: 14834
Снимката е любезно предоставена от www.fondationbrigittebardot.fr

На 28.09. символът на френското кино от 60-те години Брижит Бардо отпразнува 80-годишнината си в дома си на френската Ривиера в тесен кръг от свои близки. За юбилея си Бриджит Бардо "не иска нищо", сподели пред Франс прес журналистът и писателят Анри-Жан Серва, който е неин приятел. Вместо подаръци бившата филмова звезда поиска от слушателите на радио "Европа 1", където отиде на интервю, да отскочат в най-близкия приют за животни и да си вземат малко коте, куче или да спонсорират приюта, както и да ядат по-малко месо.

Все пак пред къщата й в Сен Тропе почитатели оставиха 250 букета, сподели Серва. Вътре Бардо отбеляза рождения си ден в тесен кръг от членове на нейната организация за защита на животните, няколко приятели и съпруга й Бернар д`Ормал. Френския дизайнер Карл Лагерфелд й изпрати "монументална" кошница с орхидеи наред с "изключително голямо" дарение за фондацията й.

Бриджит Бардо изгравя във френското кино в началото на 50-те години на ХХ в. След участие в близо 50 филма, многобройни музикални предавания и запис на над 60 песни, през 1973 г. Бардо обявява края на кариерата си и се отдава на своята най-голяма страст и кауза - защитата на животните. През 1986 г. тя основава организация на свое име (www.fondationbrigittebardot.fr), като първоначалният бюджет за дейността й от 3 милиона френски франка е събран от благотворителен търг, на който Бардо разпродава бижутата си. В неотдавнашно интервю за Франс прес Бриджит Бардо сподели, че фондацията е нейният живот.

От създаването си, фондацията на Бриджит Бардо e работила самостоятелно или в сътрудничество с други организации в над 50 страни от целия свят. У нас организацията съфинансира Парка за танцуващи мечки край Белица още от самото му създаване през 2000 г. В началото на века мобилна клиника на Фондацията на Бриджит Бардо с екип от ветеринарни лекари организира кастрационни кампании в няколко български града, сред които Благоевград, Лом и Белица. През последните години Бриджит Бардо е активен участник в глобалната кампания срещу лова на китове (www.whalewatch.org) и срещу използването на кожа с естествен косъм в модната индустрия (www.infurmation.com).

Благодарение на популярността си и непримиримата си позиция в защита на животните, Бриджит Бардо се превръща в символ на тази кауза за няколко поколения и успява да издигне хуманното отношение към животните в модел на подражание за много свои съвременници. Честит юбилей, мадам Бардо! 

(Снимката на Бриджит Бардо е специално предоставена за www.bezdom.info от www.fondationbrigittebardot.fr)