fbpx
Печат
Новини
По света
Посещения: 13883

Нгуен Тиен Тънг е точно човекът, който очаквате да командва кланицата на Ханой - жилав, енергичен и мръсен. Тениската му е в кървави петна, носи къси дънкови панталони и пластмасови сандали. Металната маса, на която работи, е разположена в двор на открито в индустриалната зона на столицата на Виетнам. Близо до Нгуен на куки висят труповете на две току-що одрани кучета, които братовчедите му поливат с вода. Само на две крачки по-нататък са клетките, във всяка от които държат по 5 кучета. Те са почти еднакъв размер, някои още имат домашни каишки на врата. Идва ред на следващото куче . Нгуен се пресята в една от клетките и хваща това, което е най-близо. То започва да маха приятелски с опашка, а през това време мъжът грабва стоящия наблизо тежък метален прът и цапва животното по главата. После, смеейки се силно, затръшва вратата на клетката, пише британският в. „Гардиън".

Недалеч от кланицата за кучета е северният район на Ханой „Кау Джиау" с красиви улици и зеленина. Там се намира един от най-известните ресторанти в града „Куан тит чо чиен хоа", който предлага само един вид месо в менюто си. Сред хитовете в заведението е кучешка яхния, в която месото се сервира в топъл бульон от кръв, кучешко барбекю с лимонова трева и джинджифил, кучешко на пара с паста от скариди и кучешки дреболии, нарязани на тънко като наденици. Има и шишове с кучешко месо, мариновано в чили и кориандър. Това е само един от цяла група ресторанти в района, но е най-популярният, като предлага традиционни блюда в тиха обстановка покрай минаващия наблизо канал. Там похапва и 29-годишният лекар Дук Чуонг. „Знам, че изглежда странно да хапвам кучешко месо, когато имам кучета вкъщи и никога не бих си и помислил да ги ям. Но нямам нищо против да ям кучетата на други хора. Тяхното месо е много вкусно и полезно", разказва спокойно докторът.

Никой не знае кога точно виетнамците са започнали да ядат кучешко. Неговата консумация обаче особено в северните части на страната е свързана с много стара традиция и е изключително популярна. Активисти, които се борят за правата на животните, твърдят, че всяка година виетнамците изяждат до 5 милиона кучета. Тяхното месо се използва като мезе за коктейли, семейни събирания и специални случаи. Защо кучешкото е толкова любимо за виетнамците? Казват, че то засилва мъжката полова мощ, стопля кръвта в студените зимни нощи и лекува много болести. Виетнамците го смятат за пълно с протеини и много добра алтернатива на пилешкото и говеждото, което хапват всеки ден. Някои от виетнамците смятат, че колкото повече страда кучето, преди да умре, толкова по-вкусно става месото му. Това може би обяснява и жестокостта, с която убиват тези животни в страната. Обикновено ги умъртвяват с тежък метален прът, а някои дори ги изгарят живи.

„Имам записи как угояват кучетата, както гъските за гъши дроб Вкарват тръбичка в стомаха и през нея пускат ориз и вода, за да увеличат теглото им, преди да ги продадат", разказва британският пенсионер Джон Дали, който живее в Тайланд и ръководи базираната там фондация „Сой дог". Виетнамското правителство изчислява, че има около 10 млн. кучета в страната, като месото им е по-скъпо от свинското. В луксозните ресторанти една порция с кучешко може да струва и 30 британски лири. Все по-нарастващото търсене за това месо кара снабдителите да търсят на други места извън селата, където по традиция се отглеждат кучета за месо. Краденето на кучета - бездомни или пък домашни любимци, вече е станало толкова разпространено в страната, че когато разгневените градски жители хванат крадец, го наказват жестоко, като понякога го пребиват до смърт. Търсенето на кучета вече отдавна е прехвърлило границите на Виетнам и се е превърнало в търговия за милиони долари. Всяка година по около 300 хиляди четириноги се товарят в здрави метални клетки в Тайланд. Прекарват ги по река Меконг до Лаос, а след това ги превозват на разстояние от стотици километри през джунглата без храна и вода, вкарват ги нелегално във Виетнам и накрая пристигат в кланиците. Това е индустрия от черния пазар, която се ръководи от международна мафия, улеснявана от корумпирани служители, пише в. „Гардиън".

Затова не е чудно, че активистите срещат такива трудности в борбата да я ограничат. „Първоначално имаше само малко дребни търговци, които искаха да направят малко пари. Сега обаче този бизнес е свързан с огромен износ от Тайланд към Виетнам. Той е освободен от данъци и печалбата е от 300 до 500 процента, така че всеки иска парче от тортата", обяснява Роджър Лох-нън от Асоциацията на пазителите на животните в тайландската столица Банкок. Асоциацията разследва търговията с кучешко месо от 1995 г. Транспортирането на кучета без необходимите документи за ваксиниране е незаконно в Тайланд. Затова те се прекарват тайно през страната и се вкарват контрабандно в Лаос без митнически разрешителни и документи за платени данъци. Да ядеш кучешко месо, не е незаконно в Тайланд, но много малко хора го правят.

Има обаче един малък град в североизточната провинция Сакон На-кон - Рае, или по-известно като Селото на касапите. Така било кръстено преди 150 години, защото още тогава жителите му -виетнамци, изгонени от родината си, се занимавали с търговия с кучета . Днес местните казват, че поне 5000 души, което е 1/3 от населението на града, прибавят по нещо към мизерните си доходи, като хващат, продават или убиват кучета за консумация на месо в страната или чужбина.

Макар че от Тайланд се изнасят огромни количества кучета всяка година, операцията се ръководи от съвсем малка група от хора, разказват запознати. Активистите в Тайланд знаят кои са, къде живеят, имат техни снимки. Те обаче успяват да се измъкнат всеки път, като плащат огромни подкупи на властите, твърди Едвин Вийк, съосновател на Съюза на защитниците на животните в Тайланд. Вземането на кучета като домашни любимци е сравнително ново явление във Виетнам. Там кучетата традиционно се отглеждат или за храна, или като охрана. Така че активистите, борещи се срещу традицията да се хапва кучешко, са решили да не наблягат на елемента „жестокост" в отношението към кучетата, тъй като едва ли ще има ефект. Вместо това те залагат на обясненията за вредния ефект, който може да има кучешкото върху човешкото здраве, тъй като в повечето случаи произходът му е абсолютно неизвестен и няма никакъв контрол. Лекарите в страната свързват яденето на кучешко със случаите на трихинелоза, холера и бяс напоследък.