fbpx
Печат
Новини
По света
Посещения: 8875
От грижите, полагани към изоставените животни, може да се съди за развитието на едно общество. За съжаление в някои държави като Испания много хора не само изоставят, но и малтретират своите домашни любимци. Тук обаче има закони, които въпреки че не са толкова строги, все пак оказват някакъв натиск спрямо безотговорните стопани.

Има и зоополиция, чиито служители реагират по сигнали на граждани - например, че животното Х не се отглежда при нормални условия, че е малтретирано и т.н. В такъв случай животинчето не само ще бъде иззето от немарливите си стопани, но и последните ще се разделят с правото да имат домашен любимец занапред. Същото се случва и с онези, които изоставят на произвола болни или алергични животни. 

Въпреки това много испанци имат нехайно отношение към домашните си любимци. Това се случва най-често през лятото - сезона на големите отпуски, когато вместо да намерят място, където да оставят своето куче, немалко стопани предпочитат да изоставят четириногите си на улицата. Причините за това безотговорно поведение, освен морални, са и финансови, защото ако занесат домашния си любимец в зооприют с декларация, че се отказват от него, испанците трябва да плащат такса.

Well already everyone have that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In specific on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Но тук държавата, различни организации, както и стотици доброволци, полагат необходимите грижи за безпризорните животинки. Почти във всеки град има кучешки приют, където четириногите се отглеждат с подобаващи грижи и внимание. Неприятното е, че в някои от тези приюти има краен срок на пребиваване, след което животните биват умъртвявани. С наближаване на тази дата обаче от приютите търсят възможности животното да бъде преместено на друго подобно място, което е с по-малко питомци. Важна подробност е, че всички зооприюти в Испания имат постоянна връзка помежду си с актуални данни за заетостта в тях. Така в много от случаите до евтаназия не се стига.  

Освен че осигуряват нормални условия на животните, зооприютите провеждат най-различни обществени мероприятия, на които четириногите се представят пред кандидат-осиновители с надежда всяко от тях да намери своето семейство.  Всеки приют  има щанд с изработени от най-сръчните доброволци сувенири, както и вещи, дарени от хора,  които обичат животните. Парите от продажбата на тези дрънкулки отиват директно в приюта. А хората, които работят там, не отбиват номера - те наистина отдават голяма част от времето, любовта и енергията си за изоставените животни - живеят с техните проблеми, радват се на хубавите неща, които им се случват, и са истински щастливи, когато четириногите им приятели си намерят семейство.

Приютите са отворени за посещения на граждани, които примерно могат да си вземат едно кученце, да го разходят, да го нахранят, да му се порадват и пак да го върнат в приюта. Освен за кучета, в Испания има и специализирани заведения за временно настаняване на котки, декоративни порове, зайци, птици и дори за растения.

Доброволците могат да ходят в приютите всеки ден - обикновено се сформират няколко групи, за да може да се покрие цялата седмица. Всеки доброволец получава предварителен инструктаж за условията и реда в кучкарника. Разходката на питомците трае около половин час. Много рядко може да се стигне до ситуация, в която кученце от приюта да остане неразходено. Дори някои от четириногите се извеждат навън по два-три пъти на ден (в зависимост от нуждите).

Испания съвсем не е страна, която полага най-добри грижи за нашите четириноги приятели - дори е много назад от Германия и от някои скандинавски страни. Тук обаче  има хора с големи сърца, нещадящи време и усилия, за да променят нещата към по-добро. Тяхната основна мисия е да научат обществото, че трябва да обича и да помага на беззащитните около нас и най-вече да материализира любовта си с полезни дела, а не само с думи... 

Източник и снимки: http://www.varnanews.com/index.php?option=com_content&view=article&id=345:2010-09-07-17-28-31&catid=37:aktualno&Itemid=82