Печат
Новини
Насилие над животни
Посещения: 2484
Осъдиха девинчанин да плати 2 400 лева кръвнина за съсеченото с брадва куче . Обезщетението е за претърпените от стопаните болка, тъга, мъка от липсата на домашния любимец. Делото е заведено срещу 45-годишния Гълъб Милев от съседа му Милен Карабиберов.

След като в края на октомври Милев бе осъден условно заради проявената жестокост към животното , сега и собственикът на 7-годишния Макс депозира иск за 5 000 лв. кръвнина. Съдебният състав обаче присъди половината от исканата сума. На база становището на вещото лице кучето, порода "Кавказка овчарка", бе оценено за 1 900 лв., а претърпяното страдание на стопаните - на 500 лв. Гълъб Милев е първият жител на Смолянска област, който е осъден за жестокост към четириного. Мъжът бе подведен под отговорност заради нанесените множество увреждания на кучето , което впоследствие бе умъртвено.

Инцидентът, довел до трагичния край на Макс, се разигра на 1 август м. г. привечер в Девин. Кучето на Милен се отвързва от каишката и подгонва 16-годишния син на Милев. Момчето хуква да бяга, но се спъва и пада. Малко по-късно бащата вижда нараненото дете, грабва брадвата и отива при кучето да си отмъщава. Гълъб започва да нанася множество удари по черепа и врата на вече вързаното животно . Според експертите нараняванията от острието на брадвата са били смъртоносни. Нанесени са тежки увреждания, които наложили евтаназия. "Няма случай кучето да е ухапало човек, само по този случай има подадена жалба в полицията и стопанинът има протокол за предупреждение от полицията", казват свидетели в съдебната зала.