Печат
Новини
Насилие над животни
Посещения: 2547

Самобитният странджански обичай тричане отново разбуни страстите в Бродилово. Първият ден на март бе определен от местните за древния ритуал, заклеймен като варварски. От ранни зори в събота полиция заварди малкото странджанско село. Униформените прибраха предварително издигната бесилка и връчиха предупредителни протоколи на жителите да не тероризират животните.

Рамо на жандармерията дадоха и десетина представители на НПО, които зорко следяха дали ще има тричане. След като местни и гости цял ден си играха на котка и мишка, така и не стана ясно кой кого надхитри.

„Ние кучетата си ги тричахме вчера, защото знаехме, че днес ще ни завардят. Този обичай никой няма да ни го отнеме. Ако искаме, вдругиден ще го повторим, не може да ни пазят денонощно”, самодоволно коментираха местните.

Тричането е древна традиция, при която се завързва куче през гърдите и се върти на въже, след което се хвърля във водата. Изпълнява се винаги в съботата преди Сирни заговезни. Местните хора твърдят, че това помага на кучетата да са здрави и символично прогонват злите сили. Кметът Илия Илиев твърдо е на страната на съселяните си и също е убеден, че в тричането няма нищо лошо.