fbpx
Печат
Новини
Насилие над животни
Посещения: 2417

Шуменец, застрелял от упор бездомно куче – двегодишен ловен поинтер, пред очите на хора от блока на ул. „Северна”, 6 в Шумен, се отърва с глоба от 1000 лв. Тази милост - административно наказание, както и свобождаване от наказателна отговорност, подсъдимият 25-годишен шуменец Виктор Данаилов Вълчев, получи благодарение на прокурорския жест на шефа на Районна прокуратура Дилян Димитров.

Представителят на държавното обвинение с постановление от 23 октомври т.г.е направил предложение за освобождаването на обвиняемия от наказателна отговорност и налагане на административно наказание към минималния предвиден от законодателя размер. Делото беше образувано по новия член 325б, ал. 2, т. 3 от Наказателния процес, който влезе в сила от 27 юли 2011 година и предвижда до 3 години затвор за убийство или жестоко отношение към четириного и глоба от 1000 до 5000 лв, но в Шумен тази промяна до сега не е прилагана. Защитникът пък на подсъдимия е поискал клиентът му да бъде оправдан изцяло.

И докато извергът Райчо Иванов от Тополово, който завърза кучето за колата си и го влачи из цялото село, призна вината си и беше осъден от Асеновградския районен съд поне условно на 11 месеца и 1000 лв. глоба, шуменецът се отърва с чисто съдебно досие като неосъждан. Шуменският изверг отнесе само административно наказание по предложение на прокуратурата.

Припомняме, че на 19 юли т.г., петък в късния следобяд към 17 часа Виктор зад блока застреля в главата със законната си пневматична пушка “Hatsan” кучето, за което се грижили хора от първия етаж на кооперацията. Животното преди това е било кастрирано в местния немски приют, регистриано и му е бил поставен идентификационен микрочип. Според очевидци от седеметажния панелен блок накрая на града в кв „Еверест” животното пищяло и бягало ранено.

Минути след това четириногото, по данни на прокуратурата, смесена порода с преобладаващи външни белези на ловна порода „поинтер”, умряло в локва кръв пред входа на блока. На метър от входната врата то паднало. Кръвта му е изтекла пред очите на баща и син от същия блок, които в този момент режели дърва. Вероятно е търсело помощ от хората на първия етаж на вх. 1, където двама братя и техните семейства се грижели за бездомния поинтер. Точно те потърсили помощ от полицай от Каолиново, които живеел в съседния блок, а той подал сигнал до тел 112. След пристигането на полицията на мястото очевидци са дали писмени показания пред дознател. Разпитан е бил и „стрелецът”.

По делото са били разпитани петима свидетели, станали очевидци на убийството. Според тях обвиняемият се прицелил в описаното животно и произвел изстрел. „За четиирногото се грижили част от живущите в блока на обвиняемия, като за същите то било неагресивно” пише в сайта на съда. „При определяне на наказанието, съдът отчете степента на обществена опасност на деянието и дееца и счита, че наказание “глоба” в размер на 1000 лева ще породи възпитателната и превантивна функция у обвиняемия”. Това пише в решението си съдия Емилян Ангелов.

Припомняме че Шумен беше първият град в страната, в който беше произнесена осъдителна присъда за убиец на бездомно куче, пребито с метален прът пред очите на хората от блока на ул. „Кольо Фичето” № 10 в Тракийския квартал. През октомври 2010 г. Шуменският районен съд осъди 26-годишният Николай Каменов-Коко на 10 месеца пробация и обществено порицание в безпрецедентен в района процес. Пред погледа на възрастни, деца и на майки с бебета на 9 май 2010 Каменов с метална тръба и ритници преби уличното куче Бера. Бера почина след около час, въпреки усилията в Немския кастрационен център да бъде спасена.

Аутопсията, която беше направена там, беше най-силното доказателство за зверския побой. Николай Каменов се отърва с пробация, но след като призна винати си и сключи спорузумение с прокуратурата, която съдът одобри. Още повече, че тогава все още нямаше промяната в Наказателния кодекс, която инкриминира убийството на гръбначно животно. Решението на съда беше окачено на таблото на общината като израз на обществено порицание.