fbpx
Печат
Новини
Насилие над животни
Посещения: 5862
Арестуваният и сдобил се с две обвинения за жестокост към животно 55 годишен Райчо Иванов от село Тополово буквално е успял да разчлени кучето си, докато го влачел с колата си над 1 километър по шосето за Кърджали. Вчера извършителят се изправи пред районния съд в Асеновград, за да разбере дали ще го пуснат вкъщи или остава зад решетките с постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Well along everyone be aware of that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In exclusive on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

„Проявена изключителна и съзнателна жестокост, силно завишена опасност да извърши друго престъпление спрямо второто си куче и пълна липса на всякаква критичност към болката и страданието на живо същество”, бяха част от мотивите на съдия Стефка Пашова да остави Райчо Иванов за постоянно в ареста. Самият той отказа да обясни защо е бил толкова жесток към своя питомец след съвет от адвоката си Даниел Ангелов, който защитаваше и Кирил Рашков по повечето му дела в районния съд в Асеновград.

„Съжалявам за постъпката си и искам по-леко наказание”, бяха последните думи пред съдебния състав на Райчо. Той страдал от исхемична болест на сърцето, пиелонефрит, хипертония, имал операция на пръста на дясната ръка и бил с ТЕЛК решение, каза защитникът му като аргумент за исканата по-лека мярка за неотклонение. Съдът обаче не се съобрази със здравословното състояние на обвиняемия, тъй като насилието върху кучето е извършено посред бял ден и в присъствие на свидетели.

Зверството е станало на миналия петък, като на форда с Райчо и влаченото от него куче се натъкнали Николета Ангелова и Георги Кацаров. Те пътували към Гърция през Кърджали, когато на изхода на Тополово видели потресаващата картина. Препречили със своята кола пътя на Райчо и се опитали да развържат животното. То било живо, мърдало с очи, от устата му течала кръв, цялото треперело и не можело дори да скимти, казала в показанията си Николета. Докато Георги се опитвал да го убеди да пусне животното, Райчо дал рязко газ, заобиколил колата на двамата младежи и продължил да влачи кучето. Николета успяла само да заснеме грозната сцена, който фотос взриви социалните мрежи. След подадени сигнали от фондациите „Animal Hope Plovdiv” и „Четири лапи” в събота двама полицаи от Асеновград отишли до Тополово и намерили в дере все още живото куче.

Няколко часа по-късно те върнали животното на Райчо Иванов, който бил предупреден да осигури грижи за раненото животно. Вместо това той го оставил на двора си, а на сутринта го намерил мъртво. След това отишъл в местността „Свети Илия” на около километър след Тополово и заровил животното. В същия ден в дома му отишли пак полицаи, които го попитали къде е кучето, а Райчо ги излъгал, че е избягало. Той бил арестуван чак на 12 юни, когато е привлечен като обвиняем. Второ обвинение за жестокост към животно му е повдигнато на следващия ден. Тогава трупът на кучето бил изровен и била извършена експертиза. Раните на животното били изключително сериозни. То било с разчленени фаланги и на четирите си крака, дълбоки рани по главата и в областта на ребрата, дълбоки охлузвания до разчленяване, гласи ветеринарната експертиза на трупа. Кучето било умряло от обесване с периодични прекъсвания на притока на кръв към мозъка за известно време заради влаченето от кола, са категорични ветеринарите.

Любители на животни се събраха пред асеновградския съд, докато вътре се решаваше съдбата на Райчо Иванов. Хората издигнаха плакати срещу насилието върху деца и животни, като обясниха, че искат извършителят да лежи в затвора ефективно и да получи максимална присъда. Час по-рано около 100 природозащитници поставиха същите искания пред окръжната прокуратура в Пловдив.

Снимки: Ели Крумова