fbpx
Печат
Новини
Насилие над животни
Посещения: 6774
Депутати и представители на неправителствени организации са се обединили около мнението, че са необходими промени в Наказателния кодекс, с които да се инкриминира насилието над животни. Това каза за Агенция „Фокус” Явор Гечев от фондация "Четири лапи". В Народното събрание днес се проведе обществено обсъждане на тема: „Проявата на особена жестокост върху животните – необходимо ли е инкриминирането й? Законодателни мерки за осигуряване на превенция срещу насилието върху животни. Отговорността на собствениците на животни за посегателствата им върху хора”.

Well already everyone be aware of that generic levitra for sale detected with ease in the Internet. In special on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Кръглата маса е организирана от парламентарните комисии по правни въпроси, по земеделието и горите, по здравеопазването и по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите. Присъствали са и представите от Министерството на земеделието и горите, от Прокуратурата, омбудсманът Константин Пенчев, народни представители, представители на неправителствени организации.
По думите на Гечев всички са били единодушни, че има нужда от инкриминиране на насилието над животни. „Радващото е, че почти всички участници в дискусията се обединихме около тезата, че има нужда от промени в Наказателния кодекс, които да инкриминират тази жестокост към животните и че има нужда от завишаване на санкциите за организиране на боеве с животни”, каза Гечев. По думите му боевете с животни са противообществено явление, което макар и да не е добило широк отзвук в нашето обществото, добива все по-застрашителни размери.
„Обединихме се около тезата, че трябва да има наказателна отговорност за собствениците на животни, които безотговорно отглеждат своите любимци и по този начин предизвикват щети, телесни повреди на други хора. Много често темата за насилието над животни се обвързва с темата за бездомните животни, макар и това да не е много правилно. Не е тайна, че голяма част от бездомните животни всъщност са изоставени домашни животни. Обединихме се около тезата, че може би е разумно да има наказателна отговорност и за хората, които безотговорно изоставят животните си на улицата, така както е в страни не само като Франция и Великобритания, но и като съседна Гърция. Положителното в цялата дискусия беше, че тя нямаше политическа окраска, а абсолютно всички народни представители се обединиха около тезата, че наистина трябва да се погледне сериозно на темата за насилието над животни.
В четвъртък за заседание на правната комисия ще се разглеждат законопроектите за промени в НК за инкриминиране на насилието над животни, внесени от МС и от депутата от Коалиция за България Мая Манолова. Ако промените бъдат приети в пленарна зала, между първо и второ четене най-вероятно текстовете ще претърпят съществени промени, каза Гечев. „За всичко е ясно, че не е важно само да бъдат приети промени в НК, които на хартия да регламентират отношението към животните, но е важно тези текстове да работят”, допълни той.

Изтеглете пълната стенограма от дискусията