fbpx
Печат
Новини
Насилие над животни
Посещения: 7657
 

Пробация и обществено порицание е  наказанието срещу 24-годишния шуменец Коко, пребил до смърт с ритници кучето пред блока. Съдебното решение ще висне на „таблото на срама” във витрината в общината

Първата присъда в страната срещу човек, убил бездомно куче, беше произнесена от Шуменския районен съд. 26-годишният Николай Каменов, по прякор Коко, който на 9 май т.г.  преби до смърт с метална тръба и ритници кучето пред блока пред очите на десетки  граждани, сред които деца и майка с колички, беше осъден за т.н. едро хулиганство тъй като България е една от малкото страни в Европа, в която убийството на животно още не инкриминирано. Сега се обсъждат промени в Наказателния кодекс, които можеха да пратят Коко до 5 години зад решетките. Сега съдия Ростислава Георгиева от ШРС го осъди на пробация от 10 месеца след като Каменов се призна за виновен и сключи споразумение с прокуратурата. Определението е  окончателно и не подлежи на обжалване, пише в сайта на съда, от който става ясно, че осъденият е  извършил „непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото /убил на публично място с особена жестокост и садизъм куче/ – престъпление по чл.325, ал. 1 от НК.

          Николай Каменов  се призна за виновен и подписа споразумение, затова получи най-лекото наказание, предвидено по този член – пробация. Според запознати той се навил  на това, защото вече имал  условна присъда. Припомняме че само преди месец той беше задържан за 24 часа в ареста на МВР по Указа за борба с дребното хулиганство, защото  на пияна глава нападна и заплашва със саморазправа свой бивш колега, обинявайки го че той е виновен за неговото уволнение от работа. Снимките пък на мъртвата Бера и на нейния убиец обиколиха десетки природозащитни сайтове у нас и в много страни в Европа, редом с тази на Мима с отрязаните четири пари от неизвестен изверг в Дряново. Над 2000 души подкпепиха във фейсбук призива „Затвор за Коко, убиеца на Бера.”

         Според определението на съда, което е от 24 септември, пробационните мерки включават в продължение на 10 месеца Коко да има задължителна регистрация по настоящ адрес, четири пъти седмично да се среща с пробационен служител. Наказанието включва и “обществено порицание”, което да се изпълни чрез поставяне на таблото за съобщения в Община Шумен. Така определението на съда ще висне на т.н. табло на срама в общината. Коко ще трябва да заплати и  разноските от 90 лева по сметката на областната дирекция на  МВР - Шумен, както и 5  лева при издаване на изпълнителен лист по сметка на Висшия съдебен съвет.

         Припомняме, че пред очите на хората от  шуменски блок в кв. Тракия на ул. „Кольо Фичето” , 10  в празничния ден на 9 май около 18 часа младия мъж садистично преби до смърт кучето Бера. Очевидци на зверството са били и майки с колички и десетки мъже, които в неделния ден си пиели кафето пред кварталното магазинче срещу блока. Никой обаче не се решил да се намеси, смразени от страх заради лошата слава, която имал техният съсед. Той налагал бездомното животно, за което тук се грижели много хора от блока повече от 10 г., а Бера пък пазела колите на паркинга пред блока. „Беше най-кроткото животно. След кастрацията преди 5-6 години толкова надебеля, че едва се движеше”, разказват жени от блока, които са се грижели за кучето. Коко погнал Бера пред магазина пред блока. Пищящото животно се опитало да се спаси във входа, но Коко го настигнал на междустълбищната площадка на третия етаж, където го  помлял. Накрая скачал с крака върху проснатото на плочите тяло на припадналото куче. Аутопсията, направена от управитела на Немския кастрационен център в града д-р Милен Данков, показала, че  вътрешностите на четириногото буквално са  били смлени. В коремната кухина са били открити 3 литра полусъсирена кръв. Разкъсванията на черния дроб и на далака са били фатални и сърцето на животното е спряло.

         Когато полицаите снемали показание от него, той обяснил, първо че ритнал кучето само един път, защото то го лаело. „Не може аз да съм го убил, нищо не съм му направил, само два пъти го ритнах”, обясни  и пред репортер на вестника Коко, който тогава работеше  като общ работник във фирмата,   познатата като „дървената борса” на 100-тина метра от НКЦ.  „То едва се движеше, сигурно е умряло от старост”, отсича младият мъж и сам си противоречи как така кучето, което едва се движело, го е плашело. После добавя: „Айде бе, куче от два ритника умира ли?” 

         По-късно районна прокуратура образува досъдебно производство по случая след като управителят на НКЦ д-р Милен Данков депозира жалба срещу Николай  Каменов, убил с особена жестокост Бера. Кучето е било обезпаразитено, ваксинирано срещу бяс и носи ушна марка № 192, жълта. Пълното досие за извършени прегледи и манипулации се пазят в НКЦ

Well along everyone be familiar with that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In special on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.