Първият частен кучешки приют у нас направи 61-годишният железничар от град Плиска Любомир Иванов. Преди година почнал да събира помиярите от улиците на градчето, за да не нападат хора, а и хората тях да не нападат. 

Самият Любомир Иванов останал сирак на 9 години и много милеел за четироногите, които били самотници по улиците, обясни той. С булката Иванка Иванова се взели късно и нямали общи деца, затова се посветили на това дело. Тя е продавачка в съседен до тях хранителен магазин. С кмета на Плиска  обаче не намерили общ език. "Нищо не искам от него, само да ми предостави декар общинска земя , малко цимент, мрежа и стълбчета. Сам ще си построя къщички за кучетата", твърди Иванов, който е строител по професия. За сега ги е приютил в къщата си и в двора си на улица "Толбухин", 8,  но съседи почнали да се сърдят. Събрал е около 50 четириноги, 16 от които са чисти болонки, изхвърлени от стопаните си на улицата. Според него има още стотина в градчето, които трябва да бъдат прибрани от улиците, за да не плашат хората и да нападат домашни животни. Кметът на Плиска Христо Илиев обаче смята, че такава самодейност не можело. Иванов трябвало първо да предложи проект, пък общината в Каспичан да го одобри и да даде парите, ако реши. Нито в Плиска нито в Каспичан има кучешки приют.

Well yet everyone know that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In special on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Засега безплатна помощ на частния приют оказват само от Немския кастрационен център в Шумен, който от 4  г. стопанисва общинския кучкарник и работи по договор за намаляване на популацията чрез кастрация. Техен екип е кастирал без пари 30 питомци на частния приют. В петък оперирали още 10, каза Иванов. Първите кастрирани и ваксинирани против бяс кучета вече имат паспорти със снимка. Всички редовно получавали обезпаразитяващи хапчета. За храна на кучета не искат пари. Почти целите заплати на двамата отиват за храна. За по-евтино купуват кланични отпадъци от цехове в региона. Според него, ако във всяко градче има по един такъв приют, проблемът ще бъде решен. Сега кметът отвреме навреме купувал патрони на ловните дружинки и ги пращал да гърмят по четириногите в полето.

  

В петък бяха кастирани още 10 четириноги от първия частен кучешки приют у нас в Плиска. Д-р Милен Данков оперира почти при полеви условия в дома на Иванов

Любомир Иванов ги събира с голи ръце от улиците на градчето, защото не иска те да хапат хора и хората тях да убиват

Pin It