Кой не се е умилявал при вида на малко пухкаво кученце или котенце? За мнозина косматият мъник е чудесен подарък за Коледа или Нова година за децата вкъщи или за любимия човек. За съжаление, не всеки си дава сметка, че получателят може да се окаже напълно неподготвен за отговорностите при отглеждането на нов член в семейството и че подаръкът крие доста други рискове.

Според д-р Марина Иванова от „Четири лапи”, произходът на голяма част от кученцата, които се продават в зоомагазини, по обяви или на открити пазари е неясен. Някои са плод на аматьорско междусъседско развъждане и невинаги носят характерните за породата качества, други пък са родени в т.нар. ферми за кученца, където кучетата за разплод се отглеждат при отвратителни условия. „Във фермите за кученца смъртността на новородени и възрастни животни е изключително висока. Майките живеят в тесни клетки при нулева хигиена и се заплождат при всяка възможност. Малките много често боледуват и нито за тях, нито за майките им се полагат адекватни ветеринарномедицински грижи. На витрината в магазина вие виждате сладко малко същество, но зад това стои една жестока и безскрупулна индустрия,” категорична е д-р Иванова.

У нас на практика липсва контрол върху развъждането и търговията с кученца, алармират от „Четири лапи”. Голяма част от развъдниците не са регистрирани, родословията на кученцата се подправят, не са рядкост и случаите, когато се продават и болни животни.

„Имаме доста сигнали и оплаквания от хора, които са закупили кученце или котенце по обява или от зоомагазин, което впоследствие се оказва болно и въпреки намесата на ветеринарен лекар не оцелява,” продължава д-р Иванова. „Много хора са наясно с условията на отглеждане на кучетата и котките за разплод във фермите и въпреки това са готови да купят животинче от магазин, вярвайки, че по този начин го спасяват. Но истината е, че така те на практика подкрепят съществуването на непрофесионалните развъдчици.”

Съвсем не са рядкост и случаите, когато кучета и котки, които не могат да бъдат продадени, попадат на улицата, отчитат от „Четири лапи”. Според експертите на организацията, именно липсата на контрол при развъждането и търговията с кучета и котки е една от основните причини за високия брой бездомни животни у нас.

Ако все пак сте решили да си вземете за Коледа или Нова година домашен любимец, от „Четири лапи” дават следните съвети:

- Проверете дали няма да намерите своя най-добър приятел в някой приют за бездомни животни. Голяма част от кученцата и котенцата, които не могат да бъдат продадени, в крайна сметка попадат на улицата, а оттам – в приют;

- Ако решите да купите куче или коте, направете го от лицензиран развъдник, а не от зоомагазин, открит пазар или по обява на частно лице в интернет;

- Отидете на адреса на развъдника и вземете животното оттам, за да видите лично майката и да се уверите при какви условия е била отглеждана тя и нейното поколение;

- Ако в развъдника заедно с майката на избраното от Вас кученце има и кучета от много други породи, то най-вероятно сте попаднали във ферма за кученца.

Ако попаднете на некоректни търговци или развъдчици, докладвайте случая на www.stoppuppytraders.org – новият сайт на „Четири лапи”, насочен към ограничаване на незаконната търговия с кученца.