Немски обеци вече ще си носят бездомните кучета вместо нашийници, които досега са им слагали в общинския Зооветеринарен комплекс. За песовете вече са поръчани в Германия 1000 броя от новата маркировка, съобщи вчера главният експерт от дирекция „Екология" Йорданка Даскалова. Аксесоарите струват 400 лева, още стотина лева са дадени за специални клещи, с които те ще се поставят. До края на декември ще ги получим и през януари ще маркираме по европейски, потвърди шефът на общинския комплекс д-р Петю Станев.

Върху обеците на помиярите задължително ще се изписва номер, който започва с 16. За куриоз той съвпада с номера на многомандатния избирателен район (МИР) в Пловдив. Така ще се знае, че бездомното куче е наше, а не от Харманли или Тутракан, обясниха от приюта. На песовете, които ги взимат от комплекса, ще слагат микрочипове. Това е задължителното условие, включително и за домашните кучета, според директивите на ЕС и Закона за защита на животните, подчерта Даскалова.

Пак според европейските канони от 2011 г. в сила влизат драконовски мерки спрямо кметовете. Ако в техните градове има скитащи кучета, за всяко от тях ще се налагат глоби от 1000 до 2000 лева. Целта е бездомните четириноги да бъдат прибрани в приюти, обясни Йорданка Даскалова. Мярката, подобна на тази с боклука, паникьоса управниците на всички населени места, защото дори и в Пловдив няма готовност за това. Надяваме се, че срокът ще бъде отложен, предполагат еколозите.

Иначе, след ремонт в комплекса, помиярите се отопляват с климатик в операционната и със специални лампи в клетките.  Те са безопасни и икономични, каза Йорданка Даскалова. През тази година до края на октомври в приюта са прибрани 399 безпризорни песа. Почти всички са кастрирани и са върнати в квартали, откъдето са били взети, както е по закон.

 

ТАКСА

Таксата за домашните кучета няма да се променя догодина и си остава 20 лева. В целия град изискването за задължителната регистрация  се изпълнява от много малко стопани. В картотеките се водят малко над 500 четириноги.

 

Бел. ред. Запазен е оригиналният текст, макар определено да не сме съгласни с отношението към бездомните животни, което част от епитетите налагат.

Well yet everyone know that generic levitra for sale detected with ease in the Internet. In special on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Pin It