Директорът на Националната ветеринарно- медицинска служба Жеко Байчев е освободен от министъра на земеделието и храните Валери Цветанов в сряда, съобщиха от агроведомството. “Отстраняването му от поста е свързано с оптимизиране работата на службата и необходимостта от разширяването на нейните функции“, пише в пресинформацията на ведомството, но без да се уточнява какви са планираните промени.

Посочва се още, че “роля за освобождаването на генералния директор има и отчетеното разминаване с предварително определените графици на изграждането на системата за идентификация на животните“.

Фактически Бойчев бе обвинен още през лятото по време на протестите на млекопроизводителите, че е виновен за забавянето на действието на идентификационната система за животните, която да позволи на фермерите да получават субсидии на глава добитък. При предишните протести на селските стопани, от Министерството на земеделието и храните обявиха, че системата ще заработи след 15 септември и с индивидуални пароли фермерите ще могат да регистрират животните си и от следващата година да получават европари за всяко добиче, а не както е в момента – на декар обработваема площ, което ощетява стопаните без пасища. Графикът обаче не бе спазен и системата не работи.

Well yet everyone know that generic levitra for sale detected with ease in the Internet. In exclusive on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Байчев обаче през лятото не видя вината си в това, че идентификацията не функционира, защото службата му си била изпълнила ангажимента да изработи системата, а плащането на субсидиите било работа на фонд “Земеделие“.

За четирите години управление на НВМС “се формираха определени отношения с браншовите организации, които препятстват проф. Байчев да изпълнява пълноценно функциите си“, посочва министър Цветанов, цитиран от пресцентъра си.

Името на Жеко Байчев бе замесено също така в скандала с вноса на 20-годишното ирландско говеждо месо преди две години.

Байчев не е пожелал друг пост в ръководената от него в продължение на четири години служба, ще се занимава с преподавателска работа, време било да пише трудове.