Националният омбудсман Гиньо Ганев, цялата парламентарна комисия по петициите и жалби на гражданите и юристи от различни партии се обявиха против текстове от новия Закон за етажната собственост. 
  Той задължава притежателите на апртаменти да се сдружават, не дава право на отказ от участие в управителни и контролни съвети на блока, предвижда тези органи да глобяват комшиите си със суми от по 5000 лв. за неизпълнение на решения на общото събрание и дори да гласуват за прогонване на собственик от кооперацията. 
  Домашни любимци пък ще могат да се отгеждат само с писмено съгласие на преките съседи, и то ако общото събрание на блока изобщо е допуснало в сградата да има животни. 
  Текстът за кучетата и котките да отпадне, гласува единодушно вчера комисията по петициите и жалбите, след като бе сезирана със 7000 подписа от граждани, че те противоречат на българското и европейското законодателство. Омбудсманът Ганев категорично подкрепи възраженията. „Законът обаче съдържа и други изключително двусмислени сюжети за хората, не за кучетата", заяви той. Не може да те задължават да си в някакво сдружение на блока, както и топлофикация и други монополисти да контактувате това юридическо лице, а не с отделния клиент, възмути се националният защитник. 
 

Well along everyone know that generic levitra for sale detected with ease in the Internet. In distinct on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Гражданите може да сезират парламента и по тези текстове, допусна Екатерина Михайлова. Юристката от ДСБ също смята, че проектът е пълен със спорни текстове. Неофициално и юристи от управляващото мнозинство възразиха срещу тях. Затова най-вероятно няма да се стигне до гласуването им в пленарната зала, а ще бъдат върнати за преразглеждане на правната комисия, допуснаха депутати. Консултативният съвет по законодателството към НС е дал негативна оценка за проекта. 
  Гражданското сдружение срещу корупцията и незаконното строителство също скочи преди гледането на закона на 2-о четене. Абсурд е при европейско финансиране на санирането на блоковете да се задължават хората да членуват в асоциация или сдружение, посочват те. Писмено становище е поискано и от Еврокомисията, обясни Надежда Лазарова от сдружението. 
  Според съдията във ВКС Стоил Сотиров, който е и шеф на организацията, с този и още куп текстове се нарушава конституционното право на избор. И очаква те да бъдат дадени на Конституционния съд, а президентът да ги спре, ако проектът бъде приет така. 
  Застрашава се частната собственост, щом с обикновено мнозинство общото събрание може да отстрани съседа, защото нарушавал реда, предупреждават още юристите. Незаконно е и когато някой си сменя партидата за парно, да дава нотариален акт, както искат от „Топлофикация" - София, тъй като са лични данни, до-1 пълни Сотиров.

Pin It