Ако бъде приет, Законопроектът ще предизвика множество междусъседски конфликти, твърдят организаторите

Кампания „Не на съседската намеса в личния живот” стартират собственици и любители на домашните животни, обединени в гражданска група „Град за отговорни хора”. Атаката е срещу предвижданото в Законопроекта за управление на етажната собственост искане на предварително съгласие от съседите за отглеждане на домашен любимец в апартамент. Законопроектът е изработен от Правна комисия към Народното събрание и предстои да бъде гласуван на второ четене тази есен.

- В България добрите практики за отглеждане на домашни любимци се регламентират от Закона за ветеринарномедицинска дейност и Закона за защита на животните, а предстои и приемане на наредба за домашните любимци, - разказва Надина Тошева от сайта http://www.park4pets.com – Текстовете във въпросните закони са достатъчно стриктни и гарантират правата както на животните, така и на хората. Предложеният текст в Законопроекта за управление на етажната собственост противоречи на редица нормативни актове, като например Международния пакт за граждански и политически права, Конституцията на Република България, Закона за нормативните актове, Закона за защита от дискриминация и Закона за собствеността. Ние не сме против правилата, но сме на мнение, че ако бъде приет, законопроектът по никакъв начин няма може да гарантира и допринесе за по-отговорното отглеждане на домашни любимци.

Според чл. 6, ал. 1 от Законопроекта за управление на етажната собственост собствениците са длъжни да не отглеждат животни в своите самостоятелни обекти без съгласието на непосредствените си съседи, с изключение на такива, които се отглеждат в клетки или аквариуми. Общото събрание на входа ще приема решения за даване на съгласие за отглеждане на животни в етажната собственост. Това на практика означава забрана за отглеждане на домашни любимци, освен ако Общото събрание на входа не реши друго.

Well afore everyone have that generic levitra for sale detected with ease in the Internet. In particular on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

- В текста не е посочено как се процедира при заварени ситуации, когато собствениците вече притежават домашен любимец и какво става с животното, ако не бъде дадено писмено съгласие от някой от съседите, - добавя Явор Гечев, основател на сайт www.bezdom.info - Само в София има около 100 000 домашни кучета и още толкова котки. Това означава минимум 600 000 писмени съгласия от съседи, много от които ще бъдат мотивирани най-вече от личните си отношения с комшиите или съществуващи конфликти. Предлаганият текст е много тревожен, тъй като прехвърля правомощия от органите на изпълнителната власт в ръцете на общото събрание на входа, чиито решения много често се взимат под влияние на емоции или натиск. Един от резултатите неминуемо ще са множество междусъседски разпри.

Кампанията на „Град за отговорни хора” започва със събирането на подписка онлайн и на хартиен носител срещу изричното предварително разрешение от съседите за притежаване на домашен любимец. В края на м. септември предстои протест на открито, а кулминацията на кампанията ще бъде внасянето на писмено възражение до българските институции. Всеки може да се включи в кампанията на сайта www.park4pets.com/es

Гражданска група „Град за отговорни хора” е основана от хора, обединени около интернет сайтовете park4pets.com, bezdom.info и dog.bg. Целта е пропагандирането на отговорното поведение, което ще доведе до по-добра среда за живот за всички. През м. април групата организира и почистване под надслов „Чист град за децата и техните кучета” в гр. София и възнамерява почистването да се превърне в периодично. Надеждата на хората от „Град за отговорни хора” е кампанията им да даде началото и на други подобни инициативи, които да докажат, че гражданското общество в България съществува не само на думи. Подробна информация за кампанията можете да намерите на адрес: www.park4pets.com/es