Три бездомни кучета са отровени днес в столичния кв. "Горна баня“ и село Владая, съобщи директорът на Националната ветеринарономедицинска служба (НВМС) доц. Жеко Байчев.
Сигналът е постъпил в НВМС в 10.30 часа от организация за защита на животните, че граждани са предприели незаконни мерки спрямо улични животни. Ако това е вярно и те са нарушили Закона за защита на животните, ние ще сезираме прокуратурата, каза Байчев, цитиран от БГНЕС.
Екип на столичната ветеринарна служба е изпратен на място да прибере животните и да ги изследва за причините за смъртта, каза Антон Генов, директорът на Регионалната ветеринарна служба - София-град. По думите му утре вероятно ще станат ясни резултатите от направените анализи.
Има място за притеснения, няма място за паника, каза още Байчев по повод на регистрираните случаи на заболели животни от бяс в страната. 27 случая са регистрирани от началото на годината досега. През миналата година те са били 40, като пет от тях са били регистрирани в София, сочат данните на НВМС.
Последният случай беше регистриран на 1 август във Владая, където заболяла от бяс лисица нападна домашно куче в двор. Тя бе застреляна веднага. (Виж линка) След инцидента 6 екипа на НВМС веднага са започнали ваксинация на всички животни в радиус от 3-км. Ваксинирани са общо 679 животни - кучета и котки, и са заловени 33 бездомни кучета, които ще останат под наблюдение в приюта на "Екоравновесие" в Сеславци.
Според Жеко Байчев в София има много безстопанствени кучета и "Екоравновесие" има ангажимента да изпълнява програма за тяхната кастрация, обезпаразитяване и ваксинация. Той зададе няколко въпроса към общинската фирма. На първо място откъде се внасят ваксините и обезпаразитяващите средства и как така за една година популацията е намаляла от 20 000 на 10 000 животни.
От 1 януари 2009 г. регистрацията на домашните любимци у нас и поставянето на чипова става задължително, каза още Байчев. Според него, това ще стане за сметка на стопаните, а не на държавата. На регистрация подлежат кучетата, котките и животните от семейство порови.

Well along everyone know of that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In distinct on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Pin It