Снимка: в-к "24 часа"Кучето Мила с отрязани лапички ще си има семейство, но то ще бъде избрано след седмица, когато приключи лечението му. За осиновяването ще има истинска конкуренция, тъй като информацията за осакатеното животно трогна много хора. Само за ден са постъпили няколко заявки от желаещи да се грижат за него.

„Ще разгледаме всички възможности и ще изберем най-добрата", увери ветеринарният лекар д-р Ивайло Иванов. Вчера по обед той се срещна с читателя на „24 часа" Боян Минков, който първи поиска да осинови кучето и се свърза с наш репортер още в сряда, минути след като прочел информацията за проявената жестокост. В лекарския кабинет се състоя и първата среща на кандидат-осиновителя с Мила. Според присъствали те се харесали на мига.

„Нарекохме кучето Мила, защото, въпреки че човек е причинил страданието й, тя е изключително любвеобилна, а самото й изражение е много миловидно", сподели Юлия Иванова от сдружението за защита на животните „Доверие, хуманност, справедливост". Кучето било намерено в края на миналата седмица, завързано в колиба във видинското с. Новоселци, от жена, която забелязала, че никой не се грижи за него. В продължение на няколко дни тя му носела вода и храна, без да забележи, че лапичките на задните крака са отрязани, защото то постоянно лежало. Когато за първи път видяла зверското осакатяване, се свързала със сдружението и активистите веднага го завели при д-р Иванов, който е и техен председател.

„Лапичките са отрязани с остър предмет почти на еднакво разстояние -това е направено умишлено , категоричен е ветеринарят. Вариантът да е попаднало в заложен капан е изключен, защото няма как и двата крака да бъдат хванати и костта да бъде изцяло прерязана, а в най-лошия случай би била счупена. Отстраняването на лапичките е станало преди 10-ина дни или 2 седмици, като вероятно после са полагани някакви грижи. На това навежда фактът, че раните не са били инфектирани и животното не е имало голяма кръво-загуба. Мила ще се нуждае от ежедневни лекарски грижи поне още седмица и дотогава ще живее в дома на д-р Иванов. Тя може да се придвижва само на предните лапи, което й създава сериозни трудности. Освен това заради невъзможността да намира опора на задните крака, има и проблеми при изхождането. За да може да живее относително нормално, ще й трябват протези или количка.

„Харесах кучето от пръв поглед. В момента, в който видях снимката и прочетох за какво става въпрос, реших, че ще го осиновя", разказа Боян Минков. Той веднага се обадил на приятелката си Стела и й казал, че ще имат още едно куче. Тя също много го харесала и се притеснила, че някой може да го вземе преди тях. Боян написа във фейс-бук профила на кореспондента на „24 часа" във Видин: „Осиновявам кученцето в с.Стакевци. Ще се погрижим за него." След последвал разговор по телефона и уговорка с д-р Иванов вчера на обяд бе осъществена срещата на кандидат-осиновителите с Мила.

„С нас се свърза още една жена от видинското с.Антимово, обадиха се хора от Варна, получихме запитвания за осиновяване и от Германия", сподели Юлия Иванова и също увери, че всички заявки ще бъдат внимателно разгледани, преди да бъде взето решението за съдбата на кучето.

„Много искаме да изберат нас, но ако в Германия бъдат осигурени по-добри условия за Мила, ще приемем решението, въпреки че ще ни е мъчно", каза Боян Минков. Той и приятелката му имат комплекс от къщи за гости в балканското с. Стакевци й там отглеждат седем кучета и девет котки. Последен в компанията се появил бездомникът Мишо, когото прибрали преди 3 г. Надяват се към него и Бела, Зина, Мечо, Шаро, Вълчо и Лишко да се присъедини и Мила. Преди време Боян и Стела намерили куче в безпомощно състояние и го взели със себе си. Излекували и стабилизирали Полинка, семейство в Стакевци много я харесало и днес тя живее при тях. Друго бездомно куче , което именували Мишка, също намерило семейство, след като първоначално те го прибрали. Така станало и със Зъбка, която те прибрали, а след това английско семейство я осиновило. Миналата година обаче се случило нещастие с друг техен любимец - Хари, който бил ужилен от стършел и лекарите не успели да го спасят. През лятото също имали инцидент с Мишо, по когото злосторник стрелял с въздушна пушка, но той се отървал само със стреса. „Дъщеря ми Елина, която сега е студентка в София, също обожава животните и мечтае да има приют, в който да спасява от хорската злоба бездомните кучета ", споделя още Боян Минков.

„Радваме се, че има и такива хора, защото и другите, които избиват или изтезават кучета и котки , не са малко", казва Юлия Иванова. Самата тя гледа в дома си 13 котки , повечето от които са спасени след преживяно насилие.