Печат
Новини
Посещения: 7175

В Шумен и Добрич вече решили въпроса с бездомните животни

24 лв. такса за домашен любимец трябва да плати всеки собственик

Собственици, които си вземат куче или котка вкъщи, а после ги изхвърлят на улицата, ще бъдат глобявани с три минимални работни заплати. Това предвижда новият проектозакон за защита на животните, чието приемане предстои.
В момента минималната работна заплата е 180 лв. Това означава, че изхвърлянето на четриног домашен любимец ще коства на стопанина му 540 лв., в случай че законът заработи. Ако пък откаже да си прибере животното обратно, собственикът му ще трябва да плати още 2 заплати глоба.
Към момента приемането на закона все още се бави по неизвестни причини.
"Трябваше да има заседание на Комисията по земеделие и гори за този закон, но то бе отложено. Този закон обаче трябва да бъде приет, той е тест за европейско мислене", коментира депутатката Ваня Цветкова от НДСВ, която е вносител на законопроекта. В същото време България е единствената европейска държава без закон за защита на животните. За сравнение в Англия той съществува от 1829 г.

Well along everyone know that generic levitra for sale detected with ease in the Internet. In exclusive on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Столичната община има нова концепция за осиновяванията на кучета, съобщи заместник-кметът по екология на София Мария Бояджийска вчера. Животните ще бъдат вземани от улицата, обезпаразитявани, кастрирани и задържани в изолатора 3 дни. После ще бъдат връщани обратно. Това ще струва по 50 лв. на куче, каза още Бояджийска. В същото време всеки ще може да си осинови животно от изолатора. На практика стопанинът ще го получава чисто и ваксинирано. Ще трябва обаче да се грижи за него.
Този метод е много по-ефективен и хуманен от избиването на кучетата, категоричен е Григор Димитров, председател на немско-българската организация в помощ за животните - приют "Надежда". Той заяви още, че в Шумен и Добрич отдавна се работи по тази програма и проблема с безстопанствените кучета вече е решен.
Законът предвижда още създаването на специален регистър на домашните животни. В същото време стопаните им ще трябва да плащат 24 лева годишна такса за тях. Преди това те ще попълват специална декларация за собственост на домашен любимец. Тя ще се подава в общината, каза още Бояджийска.
Правилото е в сила от 1 януари и не засяга кучета, които са кастрирани или служебни. Предвидено е още освобождаване от таксата на хора със специално куче-водач.

 

Цялата статия можете да прочетете на този адрес:

http://www.monitor.bg/article?sid=&aid=106936&cid=1&eid=947