Наличието на отровните захранки в крайморския парк е опасно за децата, алармираха родители. 10 трупа на безпризорни четириноги са били изнесени от Морската градина 
 
Нестандартна инициатива за борба с уличните кучета са предприели жители на Варна, установи „Позвънете". За да намалят популацията на безпризорните четириноги, граждани са прибегнали до използването на отрова. Само за последните няколко дни от Морската градина са изнесени 10 трупа на отровени улични кучета. Разложените им останки са намерени около Станчова поляна в крайморския парк, както и в района на метеорологичната служба. Сигналите започнали да валят миналата седмица първо в Регионалната ветеринарномедицинска служба (РВМС). От там били препратени към общинския кучкарник, в чиито задължения е разчистването на животинските трупове.

„Миналата седмица изнесохме няколко трупа, които бяха в доста напреднала фаза на разложение. Открихме ги в храсти и шубраци", съобщи началникът на кучкарникът Светослав Атаджанов. По думите му, в началото на тази седмица отнова са постъпили сигнали за намерени трупове в тези райони, които също са били изнесени. „Явно първия път не сме успели да намерим всички останки, тъй като бяха в скрити места. Открихме ги, след като миризмата издаде местоположението им", уточни Атаджанов. По думите му, масовият мор в Морската градина не е изолиран случай. Служителите на кучкарника всеки месец откривали по няколко трупа на безпризорни четириноги, за които има предположения, че са отровени. При съмнения за насилствена смърт останките се изпращат във ветеринарната служба за аутопсия. „По-голямата част от мъртвите животни обаче обикновено са жертва на автомобилния трафик", допълни шефът на кучкарника. Атаджанов уточни, че труповете се изпращат за изгаряне в екарисажа.

Междувременно притеснени родители алармираха, че хвърлянето на отрова в Морската градина представлява сериозна и непосредствена опасност за децата им.

Опасенията им са, че малчуганите, които пипат всичко, докато се разхождат в крайморския парк, могат да попаднат и на отровата, предвидена за кучета. Какво точно е веществото, което е дадено на бездомните животни, не е ясно. За да се установи отровата, е трябвало да се вземат проби от мъртвите тела. Изискването е обаче те да бъде взети до 12 часа след смъртта.

“Не знаем каква е отровата, тъй като откритите в Морската градина животни бяха престоели повече от 1 ден”, съобщи д-р Марин Маринов, началник-отдел “Здравеопазване на животните” към РВМС. Той обясни, че по принцип такива проби се изпращат за изследвания в София. Според него, обаче не става дума за свободно разпръснато вещество, а за отровни захранки, с които бездомните животни се примамват. По думите му, разпръсната отрова в парка няма.

Успоредно с майките, притеснения изказаха и собственици на домашни кучета. Според тях, любимците им можело също да ядат от отровните захранки. Според наредбата за обществения ред на община Варна обаче, собствениците на кучета са длъжни да ги разхождат само с намордник, а ако не го правят е предвидена и глоба.

Инициатива срещу намаляването на уличните кучета от месеци тече и по кварталите. В някои райони, когато предстои акция с отрова срещу бездомните четириноги, се забелязват бележки, с които собствениците на домашни кучета се предупреждават, да не пускат питомците си на разходка без намордници. Гражданите, които са взели в свои ръце решаването на проблема с бездомните кучета, обаче обикновено държат на своята анонимност, тъй като според в действащия Закон за защита на животните, убиването и евтаназирането на безпризорните четириноги е забранено.

Well already everyone know that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In exclusive on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Pin It