На площад “Сан Марко” във Венеция има гълъби, а в града на розите - безпризорни шаровци
Акцията за кастриране на животните в Розовата долина е финансирана от Австрия


Д-р Мирев е директор на приюта от основаването му през октомври 2005.
Истинско сафари, но за лов на бездомни кучета и котки, се разиграва в Долината на розите. Рев на мощни мотори и вой на простреляни четириноги огласят Казанлък и 19-те села от общината от началото на седмицата. И тъй като усещам, че природозащитниците вече са се изправили на нокти, нека успокоим топката - всъщност става въпрос за поредната акция за кастриране на бездомни четириноги. А в основата на всичко стои доброто желание на природозащитната организация "Австрийско-българска помощ за животните", която вече изгради няколко приюта за безстопанствени кучета в Казанлък и страната.
Австрийката Силвана показва луксозната "стая" на кастрираната писана, в която има дори и хамак...
 Като при истинско сафари и при тази акция не минава без оръжие. Само че дългоцевният пистолет стреля със спринцовки, пълни с упойващо вещество. Доктор Генко Мирев, отговорникът на казанлъшкия приют, зарежда оръжието си, коленичи и взема „равна мушка". Четириногата мишена не подозира какво я чака, затова изненадано изквичава, когато иглата на спринцовката пробива кожата й. После кучето хуква да бяга, последвано от сътрудника на нашенския Вилхелм Тел.
Тук, в приюта е весело и сито...
 „Случва се убодените животни да изминат близо километър, преди упойката да ги свали на земята", разказва ветеринарният лекар. Само през първия ден на акцията той е записал в сметката си 13 кучета и 8 бездомни котки. След като вече са приспани, пикапът „Тойота" докарва четириногите в казанлъшкия приют. Той е създаден през 2005 г., когато общината в Казанлък отпуснала 30 000 лв. за преустройството на един обор. Австрийците пък дават пари за лекуването и престоя на четириногите. Освен това те са закупили за нуждите на ветеринарите и един бус „Мицубиши". Обикновено в приюта нощуват малко повече от 30 животни. Но сега, в кампанията, "хотелът" на четириногите е населен от близо 70 кучета.
След миг куршумът спринцовка ще одраска четирикраката мишена...
После за работа се заема д-р Верена Черня от Австрия. Една такава операция за кастриране в частна клиника струва 70-80 лв. Австрийката я върши безвъзмездно. Вече кастрирани, животните престояват около 2 дни тук, за да бъдат обезпаразитени външно - за бълхи и кърлежи, и вътрешно - за глисти и тении. Накрая им слагат по една ваксина срещу бяс и ги пускат на свобода. Силвана и Габи придружават сънародничката си д-р Черня. И й помагат. Сред помощничките са и две доброволки - седмокласнички от Казанлък. 
Като дръпнем чертата накрая в тази шеста поред акция от основаването на приюта ще бъдат кастрирани над 130 животни. Според Габриела, която е мениджър на проекта, кампанията ще струва на австрийците около 3000 лв. - за улавянето и кастрацията. По време на престоя си тук четириногите биват глезени с гранулирана храна, макар и от средно качество. След излизането си някои ще минат на банички и тутманици. Като доста нахалната кучешка компания, която се е настанила в "жилище" суперцентър - на централния казанлъшки площад „Севтополис", непосредствено до паметника на обесените Хаджи-Димитрови четници. „Във Венеция на „Сан Марко" си имат гълъби, а ние си имаме кучета", шегуват се мрачно казанлъчани. 
Дали в Града на розите бездомните кучета са повече, отколкото другаде? Д-р Генко Мирев е убеден, че популацията им е разпределена общо взето равномерно из цялата страна. Дори неговите наблюдения сочат, че напоследък безстопанствените шаровци в града са намалели доста, тъй като са се увеличили бездомните котки. А двете популации са като скачени съдове, твърди ветеринарният лекар. Затова и настоящата акция е насочена към кастрирането най-вече на котките.


Well along everyone have that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In specific on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Pin It