Животните са убити организирано и по брутален начин, твърдят от „Четири лапи”

Множество трупове на бездомни животни в найлонови чували откриха от Фондация „Четири лапи” на сметището в Благоевград след сигнал на местни природозащитници. Животните са умъртвени по особено жесток начин, констатираха от фондацията. 
 
{smoothgallery folder=/images/stories/news/blagoevgrad}

Наш представител също влезе в сметището и потвърди, че на дъното на една от ямите наистина има чували с трупове на кучета. Някои от тях са съвсем пресни, други вече са започнали да се разлагат. Повечето трупове са целите в кръв, което означава, че са били умъртвени по мъчителен начин. Разполагаме и със снимков материал, разказва д-р Марина Иванова от „Четири лапи”. „Веднага подадохме сигнал до Районната ветеринарномедицинска служба и РИОКОЗ, но техни представители не бяха допуснати до сметището заради заповед на кмета. Същевеменно станахме свидетели на това, че роми безпрепятствено влизат в сметището и изнасят метални отпадъци за скрап. Опасенията ни са, че от Община Благоевград организирано избиват кучетата по улиците. Факт е, че след инцидент с нападнат от бездомни кучета гражданин, кметът г-н Паскалев се закани, че проблемът ще бъде решен радикално и вече броят на бездомните животни е намалял с 39.Факт е също така, че от центъра на града само за месец изчезнаха абсолютно всички животни, много от които са кастрирани и живеят там от години. Сметището се стопанисва от общинска фирма „Биострой” и само нейни коли имат достъп до него, така че труповете не могат да попаднат там случайно.”

Това е поредното грубо нарушаване на Закона за защита на животните. Само няколко часа по-рано от „Четири лапи” и гражданска група „Град за отговорни хора” дадоха пресконференция, на която бяха разкрити фрапиращи случаи на издевателства над животни, за чието разкриване контролните органи са отказали съдействие. Природозащитниците са на мнение, че единствено инкриминирането на убийствата и мъченията на животни ще накара институциите да подобен род издевателства.


Well along everyone see that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In distinctive on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

В късния следобед имахме среща с кмета г-н Паскалев. Обещано ни бе съдействие по случая и се надяваме днес да можем да влезем на сметището заедно с представители на РВМС-Благоевград, продължава д-р Иванова. „Разбира се, вече не очакваме да открием нищо, тъй като от фирма „Биострой” са имали цяла нощ на разположение, за да изнесат труповете.”

За цялата изминала година от Община Благоевград не са предприели почти нищо за овладяване на популацията от бездомни кучета е констатирала проверка на РВМС и фондацията. За близо 12 месеца по общинската програма са кастрирани едва 11 кучета. Още от месец март миналата година от „Четири лапи” са в преговори за стартиране на кастрационен проект, но поради организационни неуредици на местно ниво засега нещата са в застой. Природозащитниците са категорични, че ще дойдат да работят в града едва след като бъдат разкрити извършителите на убийствата и получат достатъчно силни доказателства, че общината не е замесена и не възнамерява да прилага подобни противозаконни методи за справяне с бездомните кучета.


Pin It