Рубрика за осиновяване на кучета "Кой ме иска" може да се появи на интернет страницата на община Шумен или в ефира на общинската телевизия. Това предлагат от Немския кастрационен център, за да помогнат за решаване на проблема с бездомните кучета. Ще бъдат публикувани снимки и данни за улични кучета с подкана към гражданите да ги приютят. От центъра отчитат, че през 2008 г. са уловени 400 бездомни кучета и котки. Те са кастрирани, обезпаразитени, ваксинирани. Броят им е по-малък в сравнение с други години, защото приютът вече е пренаселен. В него живеят постоянно 350 кучета, а храната на всяко струва 26 лв. месечно.
През 2008 г. има повече сигнали от граждани - те са търсили помощ 82 пъти, докато през 2007 г. обажданията били 32, съобщиха още от центъра. Над 80% от сигналите били за болни, изхвърлени, отровени или блъснати животни. Един от петима се оплакали от агресивни кучета. От центъра препоръчват на общината по-стриктен контрол за реги¬страция на домашни кучета и медийна кампания за необходимостта от регистрация, кастрация и поставяне на чип.
В четвъртък общинският съвет ще разгледа предложение на кмета Красимир Костов за средства за разширяване на приюта. Тази седмица се очаква 30 болонки и сетер от кучкарника да бъдат пратени в Германия за осиновяване и настаняване в приюти.
По неофициални данни в Шумен има между 5 000 и 10 000 домашни кучета. Въпреки наредбата за задължителна регистрация на домашните любимци в общината, само 43-ма стопани са го направили през 2008 г.


Well along everyone be familiar with that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In distinctive on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Pin It