ImageОт догодина всички домашни кучета и котки задължително трябва да имат имплантиран чип. С него държавата ще следи популацията на животните и дали те получават навреме задължителните имунизации.

Чипът става задължителен за всички държави членки на Евросъюза

със специален регламент, който ще влезе в сила най-късно в средата на 2009-та година, обясниха за bTV от Националната ветеринарномедицинска служба. Кой слага чипа и колко струва услугата?

Чипът се имплантира от ветеринарните лекари с инжекция - срещу такса до 40 лева. Той има размери на оризово зърно и се имплантира под лявото ухо на домашния любимец. При допир със специално прочитащо устройство чипът излъчва уникален 15-цифрен номер. Чипът е идентификационен и не става за проследяване на животното.

"Това де факто е ЕГН-то на вашето куче. Номерът е уникален за целия свят и по него ще се разпознае кой е собственикът на кучето", обясни д-р Радослав Алексиев.

Номерът на чипа се залепва в паспорта на кучето.

От следващата година този номер и данните за кучето ще се съхраняват в глобална компютърна база данни, поддържана в България от Националната ветеринарно медицинска служба.

Well along everyone know of that generic levitra for sale detected with ease in the Internet. In exclusive on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

"До тази система ще дадем достъп на всички лекари, които да въвеждат справки, когато правят имунизации и лекуват същото куче, а достъп ще имат и общините - дали стопаните са регистрирали и плащат навреме данъците за кучето", заяви д-р Дамян Илиев, зам.-генерален директор на НВМС.

Без такъв чип кучето няма да може да преминава гранични пунктове

и съответно да напуска страната. Освен за ветеринарен контрол, чипът има още една функция. Ако животното бъде изгубено – всеки, който го намери и занесе в специализиран приют или при официално регистриран ветеринарен лекар, може да научи кой е неговият собственик и да осъществи контакт с него.

"Дори да отидете на друг континент, дори да отидете в Австралия, ако не дай си Боже го загубите кучето, чипът ще покаже кой е неговият собственик, че е от България. Ще се вижда и адрес и телефон на собственика. Тук в София - какъвто е вашият случай", отбеляза д-р Радослав Алексиев.

За да се спре с масовото укриване на данъци за кучета общинските инспекторати в цялата страна също ще имат четци за чипове. Те ще правят изненадващи проверки в парка. Глобата за нерегистрирано в общината куче се определя от местния общински съвет. Сега в София са официално регистрирани едва 500 кучета.
Pin It