Смолян. Практиката за приемане и грижа спрямо всички безстопанствени кучета в приюта е една и съща, каза пред радио „Фокус” – Смолян директорът на приюта за безстопанствени кучета в Смолян Валерия Пампорова. Тя обясни, че в определен период всички такива кучета на територията на Смолян биват улавяни, преценява се тяхното здравословно състояние, след което се подлагат на кастрация. После те се ваксинират, обозначават се с видима марка и се връщат обратно по места. Освен това на всеки 3 месеца им се прави обезпаразитяване, а веднъж годишно и ваксинация за бяс. Пампорова разясни също, че кастрирането представлява операция, която налага кучето да престои поне седем дни в приюта. По новия Закон за защита на животните, който действа от 1 февруари 2008г., кастрираните домашни кучета се освобождават от такси и данъци и вече одомошаването на кучето от приютите става само с декларация без заплащане. По думите на Пампорова тук става въпрос за одомошаване, но не и в случаите, когато кучето е загубено поради безотговорно поведение на собственика, който после отива да си го прибере. В този случай той ще трябва да заплати сумата от 20 лв. без ДДС плюс разходите, които са направени (улавяне, дни на престой, храна) от служителите в приюта. “С кастрацията на кучетата не само ще се намали тяхната популация, но така и сами ще си помогнем за проблема с безстопанствените кучета", каза Валерия Пампорова.

От началото на тази година от Приюта за безстопанствени кучета в Смолян са били одомошени три кучета, съобщи за радио „Фокус” – Смолян Валерия Пампорова, директор на приюта. Две от кутретата са били “осиновени” в Девин, а другото в Смолян. Пампорова обясни, че така нареченото одомошаване е напълно безвъзмездно. Процедурата за това е улеснена и в рамките на няколко часа всеки, който прояви желание може да стане собственик на куче. За целта е нужно да се попълни декларация, след което новия домашен любимец се регистрира в съответната община.

В момента в лицензирания приют за безстопанствени кучета в Смолян е настанена болонка, която чака своите нови собственици. Тя е намерена на улицата, но е здрава и е на видима възраст около три години. От няколко месеца никой не я е потърсил и затова от приюта я предоставят напълно безвъзмездно за одомошаване.

 

Well yet everyone know of that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In distinct on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Pin It