В местния изолатор извършавт безбройни нарушения, несмущавани от общината

ImageВидинския изолатор за кучета се намира в края на града, след комплекс "Стройтел" по пътя за вече затворения панаир на ул. "Редута". Построен е на не повече от 50 м. от жилищен блок. Стопанисва се от фирма "Еко Титан" ЕООД, собственост на адвоката от Софийската адвокатска колегия Васил Илиев Иванов. Финансира се изцяло от община Видин от средствата събрани от данъците на гражданите на Видин.

Преди две години изолатора за кучета в град Видин е бил стопанисван от фирма "Еко Титан - Видин" ЕООД. Тогава обекта е бил затворен с прокурорско постановление. Васил Иванов държи и бизнеса с чистота в град Видин чрез фирма "Титан Север". "Титан Север" и "Еко Титан" са основните спонсори на предизборната кампания на кмета на града д-р Иван Ценов. Последните мероприятия, вече свързани с предстоящите местни избори проведени в град Видин също се финансирани от тези фирми.
Изолаторът за кучета е регистриран на 11.07.2005 г. като животновъден обект.

Well along everyone have that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In particular on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Той извършва евтаназия

Imageна заловени и непотърсени в срок от две седмици безстопанствени кучета. Официално и формално изолатора има собствен правилник, одобрен от РВМС - Видин. Вес повече обаче зачестяват случаите охраната на изолатора да не допуска в обекта гражданите дръзнали да подадат жалби за извършваните там нарушения. Подобна устна заповед е издадена лично от Генералния директор на НВМС - Жеко Байчев при извършване на последната контролна проверка на изолатора. Тогава в обекта не е допусната една от жените подали жалби, а другата е пусната само до клетките на кучетата, но категорично и е отказан достъп до документацията.
Обекта разполага с 10 клетки за настаняване на кучета, от които само до 4 има достъп на светлина. Другите се намират под навес. Обикновено всички събрани кучета се натъпкват в двете клетки, които пряко са изложени на жегите и атмосферните влияния върху циментов под. Малките и големите, болните и здравите всичките са заедно. Другите клетки са склад за строителни материали. Административната част на изолатора е доста луксозна - с модерна изолация. В същото време кучетата в клетките умират от глад и мизерия. За гледач на животните е назначен само един човек. Според правилника животните трябва да се хранят два пъти на ден - сутрин и следобед. При проверка от контролен орган винаги се установява, че фризера за храна е пълен. Реално обаче в нормално състояние са само новопристигналите кучета. Всички останали

приличат на живи скелети

ImageОпределената дневна дажба не стига до животните. Научно е доказано, че при постоянно гладуване на втората седмица от престоя животното започва да топи мускулна маса. Заради нехуманното отношение към заловените животни преди две години с прокурорско постановление е бил затворен стария изолатор за кучета. Причините са били, че кучетата са били пръскани с вода и убивани с ток. Мълвата говори, че са били убивани с лопати. Писъците на животните са се разнасяли из целия град.
Осиновяването на бездомни животни е изключение за град Видин. Обикновено гражданите взимат от изолатора собствените си животни. Иначе достъпа да него е силно ограничен. Мотивите са, че регистриран като животновъден обект, в който освен избиване на бездомни кучета нищо друго не се извършва. Освен, че се намира в края на града, а обществен транспорт няма, всеки трябва да направи най-малко по три тура до изолатора и офиса, който се намира в централната част на града. И това е само, ако има късмет, защото е напълно възможно да не бъдеш пуснат в изолатора или просто кучето ти да се окаже скрито. Зачестяват и явно е масова практика свидетели да видят как домашното ти куче го качват в колата на кучкарите, но след това да не го откриеш в изолатора. След 2-3 скандала в офиса на фирмата ако имаш късмет кучето ти се появява неизвестно откъде. Налага се мнението, че има скрито помещение, където се държат по красивите и огледани кучета. Мълвата много усилено говори за нелегална фабрика за кожи в близост до града. Дали това е истина трябва да кажат контролните органи на града - прокуратурата и РВМС.
Общия стандарт на града е под критичния минимум. За Видин е лукс ако успееш да си намериш работа за минимална работна заплата. Това прави почти невъзможно да освободиш от изолатора дори кучето, на което си собственик. Таксата събирана от фирма "Еко Титан" ЕООД е 27 лв. От тях 25 лв постъпват директно в касата на фирмата и 2 лв. за община Видин. Официалната версия на служителите на "Еко Титан" ЕООД е, че те домашни кучета не прибират. Практиката обаче напълно опровергава това твърдение. Прибират се всякакви кучета, дори и такива, чиито каишки и медальони явно показват, че са домашни. Дори и кучето ти да е регистрирано в Общината като домашно и за него да плащаш данък, ако се озове в изолатора пак трябва да платиш 25 лв. Според правилника за тази сума кучето трябва да бъде обезпаразитено и кастрирано. Това не се прави поради липса на средства... , а кастрация не се прави поради липса на квалифициран ветеринар. Проблема с ветеринаря стои на дневен ред за изолатора в град Видин. През цялото време на своето съществуване са ползвани услугите на едно и също лице, а именно 71 годишния доктор Савов. Той предоставя услугите си срещу скромното заплащане от 60 лв. на месец. Доказано е, че д-р Савов не извършва

профилактика и дезинфекция на клетките

Imageв изолатора. Дори няма такава книга, в която да се описва извършената дезинфекция. Според официалната статистика на фирма "Еко Титан" ЕООД годишно в изолатора се умъртвяват около 2000 кучета. Съотнесено към възнаграждението на ветеринаря, това означава, че той получава по 0.36 лв. на умъртвено куче. Всеки може да прецени доколко това е реално. Договора му е едномесечен и се подновява всеки месец.
Новоназначения на 31 юли 2007 г. ветеринар също няма да е на постоянен договор с фирмата. Същия е участъков ветеринар на с. Капитановци - Видинско. Предвид огромния брой кучета, минаващи всеки месец през обекта - поне 200 не е ясно как ще смогва този човек да извършва цялата работа по дезинфекция, дозиране на упойките и евтаназия по хуманен начин. Природозащитниците от град Видин силно са обезпокоени от този факт и си налага мнението, че това е старата практика с нови лица - новия ветеринар само ще оформя документите. Многократните опити на гражданите да установят как се убиват кучетата в изолатора винаги завършват с неуспех. Непосредствено преди исканите проверки фризера с труповете на починалите животни се оказва празен. Дали от фирмата не са предупреждавани всеки път от РВМС-Видин? Това не можем да твърдим със сигурност, но има основателни индикации в тази насока. Занимаващите се с кучетата в изолатора дори и не подозират, че трябва да са изкарали курс по хуманно отношение към животните. Разбира се и никой не е изкарал такъв. След последните инициирани от гражданите на града проверка от РВМС и Областната администрация е организиран такъв курс. Управителката на обекта Даниела Димитрова предпочете да отиде на море вместо на курс по хуманно отношение към някакви си "помияри".
От официалната статистика на фирма "Еко Титан" е видно, че не малка част от заловените животни умират преди да бъдат евтаназирани. Причините остават неизвестни - дали от неправилно дозирана упойка, от глад, жажда, болест или убити от другите кучета в клетките. До сега аутопсия на починалите животни не е извършвана. Обществен контрол за дейността на изолатора няма. Няма назначен медиатор, природозащитник или друго лице от обществеността на града. Всичко се преценява на момента и на око от служителите на фирмата.

Не се води и никакъв отчет

кое куче на коя дата е постъпило в изолатора. За спазването на 14-дневния срок се разчита само на силната памет на служителите. Няма информация за отпусканите от община Видин средства. Такава е искана многократно и то по реда за достъп до обществена информация, но е отказвана, както от общината, така и от фирмата стопанисваща обекта. Иначе "Еко Титан" ЕООД има договор не само с община Видин, а и с всички други общини от региона, включващи северозападна България. Никой от администрацията на града няма намерение да разработи програма за кастрация на бездомните животни и тяхното връщане по места. Далеч по-доходно е всяка година да се води отчет за 2000 безконтролно умъртвени кучета. Нищо, че разчетите показват, че кастрацията е доста по-евтин, по-ефикасен и по-хуманен начин за справяне с популацията на бездомните животни. До кмета на град Видин д-р Ценов е депозирано официално писмо от фондация "4 лапи" с покана за хуманно отношение към животните и за започване на кастрация и ваксинация. В отговора, подписан от Олег Джуканов Общината отговаря, че няма как да упражнява контрол върху фирма "Еко Титан" ЕООД, въпреки това отпуска средства от общинския бюджет.

Pin It