ImageВъпреки натиска, оказван от МВР и опитите на правителството и парламента да демонстрират спешни мерки за защита на природните паркове, природозащитниците продължават своите протестни акции. На 19 юли в 19 ч. от НДК започва митинг-шествие под наслов “Няма да мълчим за българската природа”. Протестът е в подкрепа на Странджа, Рила, Пирин, Черноморието и в защита на свободата на словото. Организаторите съобщават, че Столична община е уведомена за маршрута на шествието, което ще премине по бул. “Витоша” и ще стигне до храм-паметник "Александър Невски".

Well already everyone be familiar with that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In distinctive on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Природозащитниците алармират за няколко тревожни събития от последните дни. Първото е уволнението директора на Национален парк Рила инж. Васил Петров, който досега противодействаше на посегателствата на "инвеститорите", се казва в съобщението.

Освен това очевидци са заснели потресаващи, по думите им, кадри от работата на булдозери в подножието на Рила, където се подготвят строежи на хотели (Паничище) и лифт (“Пионерска” – “Езерата”). Според екозащитниците това става в противоречие със закона.

Третият тревожен факт е, че Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) се опита да ограничи разпространението на информация в Интернет за гражданските протести в подкрепа на  “парк Странджа”, като привика, сне обяснение и отправи предупреждение към блогър, който публикува в сайта си материали за протестите.

Природозащитниците настояват Върховният административен съд (ВАС) да отмени решението, с което се обявява за нищожна заповедта за обявяването на парк “Странджа” за защитена зона. Другите искания са МС да приеме Плана за управление на парка; парламентът спешно до почивката да приеме закон за потвърждаване на всички защитени територии; незаконният строеж на курортния комплекс "Златна перла" да бъде премахнат и територията - рекултивирана за сметка на нарушителя (фирма “Краш 2000”).

Настоява се министърът на околната среда и водите да даде гаранции, че няма да бъдат допуснати ски писти и съоръжения на територията на парк Рила, като прекрати процедурата за екологична оценка на плана за ски зона Паничище.

Министърът също така е призован незабавно да издаде заповеди по чл. 19 на Закона за биологичното разнообразие за забрана за строежи във всички предложени Натура 2000 зони за опазване на местообитания по морския бряг и по планините.

Pin It