Журналистка от Германия привлича медии и деца в мисии на природозащитници

От осем години Криста усилено подпомага общинския приют за кучета край Бургас. Има личен принос за спасяването и осиновяването на над 400 четириноги. По-учудващото е, че продължава да ги посещава в техните приемни семейства, за да е сигурна, както казва, че растат щастливи. Тя е категорична, че през тези години тук се е променило не само отношението на хората към нея и нейната мисия, но и към животните.

Иначе Криста Шехтл е журналистка от Мюнхен. Работила е в редакцията на списание "Браво", а сега - за специализираните списания на издателство "Бурда". Допреди няколко години обект на нейните репортажи са младите хора и техните проблеми борбата срещу дрогата, образованието... Докато не научила, че в Украйна има кучкарници за избиване на скитащи животни. Това преобърнало живота й. "Кой се интересува от Украйна, че да пишем за това", казали тогава в редакцията на "Браво". Но Криста успяла да убеди издателите да я изпрати на място. Домакините й отказали придружаващ човек по време на визитата, сама си намерила преводач от Москва. Той също не вярвал, че медиите могат да променят нещата.

На четвъртия ден от пребиваването си в Украйна Криста успява да влезе в приюта и да направи снимки. По-късно "Браво" не само публикува ужасяващите кадри, но шест месеца води борба срещу методите, с които в бившата съветска република се справят с проблема с бездомните животни. За каузата си списанието привлича знаменитости като Щефи Граф, Брижит Бардо и високопоставен личен приятел на Криста Гюнтер Ферхойген. Журналистите събират 1 милион протестни писма в защита на животните, успяват да ангажират месните управи. Под обществения натиск се стига до затварянето на "лагера на смъртта". Помогнало и това, че Киев и Мюнхен са побратимени градове. Сега на същото място има съвременен приют за животни, на който дори стои паметна плоча за убитите четириноги.

Следващото обаждане дошло от Одеса. Там избивали безстопанствени животни с газ. Когато и в Одеса нещата се развили по същия благоприятен начин, както в Киев, обадила се жена от Бургас. Тя съобщила, че и тук има "лагер на смъртта, скрит някъде извън града". Така следващата цел на природозащитничката станала България.

Well along everyone be aware of that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In particular on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Бургаският приют

През 1999 г. Криста дошла за първи път в Бургас. По това време състоянието на общинския приют за кучета в местността Пода било ужасно, а животните буквално измирали от глад. Начинът на общуване на Криста с местните управници бил скандал след скандал. Германката поставила със собствени средства първо покрив върху клетките с животните, за да бъдат на сянка през лятото и на сухо, когато вали. Поела издръжката на двама общински служители на приюта, на които до ден днешен продължава да плаща заплати.

Поема и разходите за храна, лекарства, хигиенни и други материали. За да се справи окончателно с проблема обаче, Криста планира изграждането на приют на ново място и наистина по европейските стандарти. Това ще бъде пилотен проект за цяла България, уверява природозащитничката. Проектът се движи от основаната от Криста Шехтл Мисия за защита на животните и фондация Phonix. Приютът ще бъде на площ 10000 кв.м в землището на минно селище Черно море край Бургас. Земите вече са купени. Криста среща пълно разбиране от местната управа в селото и от все повече хора в региона. В процес на подготовка е архитектурния проект, който ще бъде дарен от архитектурно бюро "Проектантска организация" с архитект Георги Тодоров.

Бизнесменът Ваклин Стойновски се ангажира да помогне при изграждането на помещенията. Идеята е да бъде направен пълен комплекс за животните от приемното отделение през карантинно, общи помещения, операционна, родилен и следродилен сектор, ясли, кухня, място за свободна разходка. Животните няма да бъдат в боксове, а на свободно отглеждане в големи дворове. Това ще бъде истински пансион за всякакъв вид животни без подслон.

Важна роля в проекта ще има специализираният хотел, в който туристи и местни хора ще могат да оставят домашните си любимци за почивка и възстановяване при отлични условия и грижи.

Животните ни гледат

За осем години Криста Шехтл успя не само да превърне стария изолатор за кучета край Бургас в един по-нормален приют, но да промени обществените стереотипи. Затова все по-лесно намира съмишленици за идеите си сред гражданите и бизнеса. Част от осиновените с нейна помощ животни са в Германия. Само в дома на Криста съжителстват постоянно пет котки и две кучета.

Елена е от Бургас и още носи куршума в главата си, с който тук са я простреляли. Минка е взета от наркомани, а Пепино от контейнер. Александра, Баци, Цветенцето и Нина са от Киев. Всички са снабдени с редовни паспорти и живеят като истински домашни любимци. Криста неведнъж е казвала: "Животните ни гледат!"

Мечките

Преди да се справи с приюта за кучета край Бургас, Криста била изправена пред проблема с мечките, които роми разиграват по улици и площади. Забавно е да слушаме разказа на Криста сега, години след като е направен приютът за мечки в Белица. Но тогава е било свръхзадача да убеди фамилия роми в Слънчев бряг да се раздели с мечката, която не само била за тях като член от семейството, а единствена носела сигурни приходи от атракцията пред туристите. "Има някакъв закон, въз основа на който може да се изиска повече да не бъде измъчвано животното, какво обаче ще правим с мечката, ако я приберем", чудел се как да помогне кметът на Несебър.

Все пак Криста се върнала при ромите с преводач: "Колко струва мечката?" "1 милион марки", казали циганите. Започнали да се пазарят. В резултат Криста спазарила три мечки за 60 хиляди лева.

Върнала се в Мюнхен и започнала да звъни из цяла Европа, където има природозащитни организации, за да търси място за спасените животни. Върнала се в София с представители на природозащитна организация от Виена. Говорила директно с тогавашния министър на околната среда. Така намерили терен на 20 км от София, купили го и подслонили мечките там.

Нови съмишленици

В новия бургаски приют Криста смята да привлече нови съмишленици с постоянната работа с децата. По нейна инициатива в училище "Христо Ботев" в минното селище Черно море и в основно училище "Св. Климент Охридски" в село Рудник вече се реализира образователна програма за общуване на децата с животните. "Особено внимание се отделя на здравно-хигиенната страна в общуването на детето с домашния любимец", уточнява Криста. Тя не пропуска да подчертае, че с влизането в Европейската общност нашето общество ще бъде принудено да приеме европейското законодателство. А това засяга пряко промяната в съзнанието по отношение на животните и околната среда. В тази цел мисия Phonix разчита изключително на младите хора и тяхното европейско мислене и поведение.

Целта, която си поставят Криста Шехтл и нейният екип, е чрез децата да бъдат обучавани и техните родители на едно по-добро и хуманно отношение към животните.
Pin It