Шоколадът и шоколадовите изделия са популярни в менюто на хората, особено по време на празници, откъдето идва и една от най-често допусканите грешки от страна на стопаните. Шоколадът е токсичен, а понякога и фатален, за животните. Кучетата са най-често засегнати, поради непреодолимото им влечение към сладки изделия. Котките и някои други видове животни са също податливи на токсичния ефект на шоколада. Шоколадът се приготвя от плодовете (семките) на какаовото дърво. Теоброминът, който е тяхна съставка, е токсичното вещество в шоколада. В шоколада се съдържа и кофеин, също така вреден за кучето. При даване на шоколад на нашия домашен любимец, действието на теоброминът се изразява в стимулиране на централната нервна система, стимулиране на сърдечно-съдовата система, увеличаване на кръвното налягане, поява на гадене и повръщане. Симптомите на шоколадовото отравяне при кучета са въз основа на количеството на изядения шоколад, на вида шоколад, и времето, за което е погълнат. Нерядко следват прояви на хиперактивност, безпокойство, повишена сърдечна честота, повишена консумация на вода и уриниране.

Well already everyone know of that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In specific on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Кои шоколади са най-опасни за кучето?

Неподсладеният (сладкарски) шоколад съдържа 8-10 пъти повече теобромин, отколкото млечният шоколад. Белият шоколад също съдържа теобромин, но в толкова минимални количества, че теоброминово отравяне с него е необичайно и рядко срещано явление.

Какви са признаците на отравяне?

Първите признаци се наблюдават най-често в рамките на 12 часа, а понякога и по-скоро, след приемането на шоколад. Те са:

  • Възбуда / нервност / треперене
  • Повръщане/ диария
  • Повишена жажда/ понякога повишено отделяне на урина (при по-високи нива на теоброминова токсичност)
  • Мускулни спазми
  • Парези
  • Кома (рядко)
  • Смърт (рядко) - обикновено дължаща се на нарушения на сърдечния ритъм.
Как се лекува шоколадово отравяне?

Ако се съмнявате, че Вашият домашен любимец е погълнал прекомерно голямо количество шоколад (повече от това, което случайно е паднало на пода), незабавно потърсете ветеринарен лекар за съвет. Токсичността на теобромина е зависима от дозата. Това означава, че тя е в зависимост от размера на домашния Ви любимец, вида на шоколада, както и погълнатото количество. Няма специфичен антидот на теобромина. Медицинското лечение е подкрепящо и симптоматично.

Защо шоколадът не е токсичен за хора?

Хората разграждат и отделят теобромина от организма много по-ефикасно отколкото кучетата. Периодът на полуразпад на теобромина при кучета е дълъг - приблизително 17.5 часа.

Допълнителна информация

Активната съставка на шоколада е теоброминът. Периодът на полуразпад на теобромина при кучета е 17.5 часа. Токсичната доза при кучета е 100-150 мг/кг. Концентрацията на теобромина варира в зависимост от формулировката на шоколада, като:

  • Млечният шоколад съдържа 154 мг. теобромин на 100 г. шоколад: токсичната доза за 27-28 кг. куче - 1700 г. млечен шоколад.
  • Полусладкият шоколад съдържа 528мг/100г: токсична доза за 27-28 кг. куче - 504 г. полусладък шоколад
  • Сладкарският шоколад съдържа 1365 мг/100г: токсичната доза за 27-28 кг. куче - 168 г. сладкарски шоколад

Оттук следва, че когато едно куче изяде 23 г. сладкарски шоколад, то би трябвало да изяде почти 70 г. полусладък шоколад или 230 г. млечен шоколад, за да приеме една и съща доза теобромин. Теоброминът в сладките, съдържащи шоколад под формата на обвивка или пълнеж, е в много по-ниска концентрация, отколкото в шоколадовите блокчета или плътни шоколадови сладки. Прилагането на лечебните мероприятия не е желателно да става в домашни условия, а под контрола на ветеринарен лекар.